Франция въвежда задължително компостиране

Франция въвежда задължително компостиране Снимка: kansasfarmfoodconnection.org

От 1 януари 2024 г., задължението включва всички френски граждани, докато досега засягаше само компании, генериращи над 5 тона органични отпадъци годишно

С подкрепата на правителствения „Зелен фонд”, общините трябва да предоставят на жителите специални домашни контейнери за разделно събиране и компостиране на остатъци от храна и градинарство. Ще се организират и общински пунктове за приемане на органични отпадъци, които ще се използват за производството на биогаз или компост, предназначен да замени химическите торове, включително в личните градини на жителите.

Органичните отпадъци от храните и градинарството представляват почти една трета от битовите отпадъци във Франция, или около 82 кг годишно на глава от населението. Според Европейската комисия, хранителните отпадъци са източник на около 16% от парниковите емисии от хранителната система на ЕС, като през 2018 г. са били събрани само 34% от тях , а 40 милиона тона са били изхвърлени, казват от неправителствената организация Zero Waste Europe.

Съгласно Рамковата директива на ЕС за отпадъците, тази година събирането на биологични отпадъци се насърчава, но не е задължително. Въпреки това, много европейски страни са въвели практиката на общинско ниво. 

В Милано, Италия, програма за събиране на битовите хранителни отпадъци действа от 2014 г., като домакинствана получават специални кошчета и торбички за компостиране. Австрия, Белгия и Нидерландия също работят по подобни схеми, провокирани от данъчни облекчения и забрани да се горят органичните отпадъци. Миналата година в Обединеното кралство стартира доброволно разделно събиране на хранителни отпадъци в Англия и при по-стриктен контрол в Уелс.

Като цяло, призивът към европейските домакинства е да сведат до минимум хранителните отпадъци, като внимателно планират храненето си и покупките на хранителни продукти. Популяризира се и практиката да се замразява или консервира неконсумираната храна, а за компостиране да се пренасочват неоползотворени хранителни остатъци от плодове, зеленчуци, тестени и млечнви храни, черупки от яйца, храна за домашни любимци, сурово или сготвено месо и риба, кости, плесенясала храна, както и утайки от чай и кафе. Течности и опаковки от храни не трябва да се изхвърлят в контейнерите за хранителни отпадъци. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: