Словакия изгради първия в света път от EcoButt – асфалт с влакна от цигарени филтри

Словакия изгради първия в света път от EcoButt – асфалт с влакна от цигарени филтри Снимка: earth.com

Пътната отсечка се намира в град Жиар над Хроном, в централния словашки регион Банска Бистрица и е покрита с асфалт, подсилен с влакна от рециклирани фасове

Сега съвместен проект ще продължи опита от Жиар над Хроном, като ще рециклира в промишлен мащаб използваните цигарени филтри, превръщайки ги в ценна добавка към асфалта за пътни настилки.

Компанията за управление на общинските отпадъци в словашката столица Братислава Odvoza Likvidácia Odpadu (OLO) стартира инициативата на коледните базари в града, като монтира специални контейнери за фасове – както „стандартни”, така и цигарени филтри от нагряващи устройства за пушене. 

От OLO заявиха, че започвайки от тази година, ще поставя своите контейнери за фасове на всички обществени събития. В сътрудничество с градския съвет на Братислава и компаниите SPAK-EKO и EcoButt, OLO ще помогне за трансформирането на отпадъчния материал в асфалт за пътища, а и ще изчисти града от вредните и неприятни фасове.

„Ако посетителите на фестивали, спортни състезания, пазари или други събития,  хвърлят фасовете си на определени места, ще допринесат не само за по-чиста околна среда, но и за материалното оползотворяване на този вид отпадъци“, се казва в прессъобщение на отдела по кръгова икономика в OLO.

По данни на Euromews, всеки ден по света се изпушват 18 милиарда цигари, но едва около една трета от фасовете попадат в кошчетата за боклук, от където отиват за рециклиране. Останалите се изхвърлят навсякъде – по улиците, на обществени места, край пътищата, по плажовете, къмпингите и разбира се, в природата. От там през почвата и водите, пътат обратно до хората е кратък - но не и безопасен за нашето здраве.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: