Скоро ще имаме безкраен източник на енергия от термоядрен синтез

Скоро ще имаме безкраен източник на енергия от термоядрен синтез Снимка: ferra.ru

Най-накрая това може да се превърне в реалност

Термоядреният синтез е екологически чист начин за обезпечаване на човечеството с енергия. Сега вече е в ход изграждането на Международен термоядрен експериментален реактор (ITER). По-подробна информация за работата в това направление е публикувана в статия на BBC Science Focu sMagazine.

Дълго време термоядреният синтез, при който ядрата се обединяват и се освобождава енергия, е само мечта. Днес обаче тази мечта започва да се сбъдва. Сега се изгражда Международен термоядрен експериментален реактор (ITER). Финансовите средства за това се отделят от правителствата на различни страни, включително САЩ, Русия, Китай, държавите от Евросъюза. Цената на строителството възлиза на 22 милиарда долара. Стартирането на разработката се планира за 2025 г. А първата плазма ще бъде създадена още през декември 2025 г.

ITER ще представлява реактор-токамак. Във вътрешността на токамака газът (най-често деутерий) се подлага на висока температура и налягане. По този начин електроните се изтласкват от атомите и се създава плазма.

При това в качеството на гориво ще се използва не просто деутерий, а сместа му с тритий (още един изотоп на водорода). Такава смес дава възможност да се получи много повече енергия, отколкото е вложена. Деутерий се съдържа в морската вода, така че запасите му са огромни, но в световен мащаб има само 20 кг. тритий,така че той ще трябва да се произвежда в термоядрени електроцентрали.

През септември учените започнаха да провеждат експерименти върху синтеза на деутерий и тритий на базата на термоядрения реактор Joint European Torus (JET). Това ще помогне да се намери перфектната комбинация от вещества, която ще се използва в ITER.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: