Макрон ще договаря доставки на ядрено гориво от Казахстан и Узбекистан

Макрон ще договаря доставки на ядрено гориво от Казахстан и Узбекистан Снимка: alarabiya.net

Позовавайки се на информирани източници, Bloomberg пише, че френският президент планира официални визити в двете страни с цел да гарантира енергийната сигурност на Франция

Агенцията посочва, че пътуването на Макрон е планирано за 1 - 2 ноември, но не е обявено в сайта на френския президент. Елисейския дворец съобщи, че ще го придружава делегация от 15 бизнес лидери от енергийния, хранително-вкусовия и минния сектор, включително комуналната компания ElectricitedeFranceSA и инженерната компания AssystemSA, която строи ядрени централи.

Друга предполагаема тема на визитите е да се намали зависимостта на богатите бивши съветски републики от Русия. Според френски официални лица, взаимовръзките в региона са сериозно разклатени от руската инвазия в Украйна, така че има почва за нови влияния, пише Bloomberg. 

Ситуацията с ядреното гориво, от което зависи енергетиката на Франция, разбира се е първостепенна цел, предвид военния преврат в Нигер, в резултат на който африканската държава затвори границите си и обяви, че спира съвместния добив на уран с Франция и износа му към Париж. 

Страните от Централна Азия пък са заинтересовани от нови пазари за тяхната стратегическа суровина. Френската компания OranoSA, заедно с казахстанската Kazatomprom, вече разработва уранови находища в Казахстан и според източници на Bloomberg, Макрон ще обсъди разширяването на това сътрудничество. 

Визитата на Макрон предизвиква оживен интерес и в други бивши съветски републики в региона, а големи арабски медии коментират, че френският президент разширава връзките на страната си в "задния двор" на Русия.

През 2022 г. Казахстан е произвел 43% от световните запаси на уранова руда, превръщайки се в лидер по обем на производство, както и най-голям износител на уран за Франция. Като цяло, ЕС намали общия внос на уран от Русия с 16% и увеличи доставките от Казахстан с 14%. Редица енергийни компании също замениха руския внос с уран от Казахстан, Канада и Узбекистан. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: