Китай публикува серия геоложки карти на Луната с висока резолюция

Китай публикува серия геоложки карти на Луната с висока резолюция Снимка: theins.ru

При това си качество и в мащаб 1:2 500 000, картите ще послужат за бъдещи научни изследвания и наблюдения на земния спътник

Според агенция Синхуа, комплектът от лунни геоложки карти, публикуван вчера, е първият в света с такова високо качество и предоставя основни картографски данни. Картите са дело на учени и картографи от Института по геохимия при Китайската академия на науките (ANC) и са издадени с бележки на китайски и английски език.

„Геоложките карти на Луната са от голямо значение за изучаването на еволюцията на Луната, избора на местоположението на бъдещите изследователски станции на Луната и използването на лунните ресурси. Те могат да ни помогне да разберем по-добре Земята и други планети в Слънчевата система, например Марс“, каза академикът при ANC и известен изследовател на Луната Оуянг Зиюан.

Както отбелязва Лиу Джианжун, старши изследовател в Института на ANC, досегашните геоложки карти на Луната не са коригирани от около половин век, но все още се използват от учените и изследователите на Луната, макар че на този етап вече не задоволяват нуждите на напредналите и бъдещите научни изследвания на земния спътник. 

През 2022 г. китайски изследователи публикуваха първата най-подробна геоложка карта на Луната в мащаб 1:2 500 000. Според академични данни, по проекта са работили стотици изследователи в продължение на десет години. Новият комплект геоложки карти продължава това развитие, което е нова крачка напред в изучаването на Луната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: