Противно на учебниците, еднакво заредени частици успяха да се привлекат

Противно на учебниците, еднакво заредени частици успяха да се привлекат

Според изследване

Учебници отдавна ни учат, че еднакво заредените частици се отблъскват, независимо дали са с положителен или отрицателен знак. Новаторско проучване, публикувано в списание Nature, обаче поставя под въпрос тази фундаментална представа.

Изследване, проведено от учени от различни институти, установи, че разтворителят играе решаваща роля в начина, по който взаимодействат заредените частици. Въпреки че в някои случаи отблъскване все пак се случва, изследователите наблюдават, че във водни разтвори отрицателно заредените частици могат да се привличат на големи разстояния, докато положително заредените частици се отблъскват. 

В специални спиртове, където разтворителят се държи по различен начин на границата на фазите, положително заредените частици могат да се привличат, а отрицателно заредените частици - да се отблъскват.

Тези наблюдения са валидни за различни материали, включително неорганични частици, полимери и дори биомолекули.

Изследователският екип е предложил теория, обясняваща как молекулите на разтворителя се подреждат около частиците, създавайки "сила", която може или да привлича или да отблъсква, в зависимост от конкретната ситуация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: