В Италия се подготвят за празника на змиите

В Италия се подготвят за празника на змиите Снимка: dailymail.co.uk

Древната традиция всяка година събира на 1 май италианци от цялата страна в планинското селце Кокуло в регион Абруцо

Празникът, посветен на покровителя на селото Св. Доменико, включва масово шествие из цялото село, оглавявано от платформа със статуя на светеца, обвита с около стотина змии. Ритуалът използва неотровни влечуги, с които се окичват и много от местните хора  Тяхна задача е след празника да върнат пленените змии обратно в околните гори. 

Според легендата, преди повече от хиляда години Св. Доменико е лекувал местните хора от ухапвания от змии и зъбобол. Тази година обаче друг мит е привлякъл интереса на учени към италианския празник на змиите, съобщава Deutsche Welle. 

Екип от германския Институт „Макс Планк” за поведение на животните иска да провери твърдението, че змиите предсказват земетресения – актуална тема в Абруцо след опустошителното земетресение през 2009 г. в столицата на региона Акуила, когато загинаха около 300 души, а хиляди останаха без дом.

Легенди за мистериозното шесто чувство на животните се разказват на много места по света. През 1975 г. в Китай е регистрирано масово излизане на змиите от дупките им през зимата, когато би трябвало да спят зимен сън. Влечугите бързо замръзнали до смърт, но не се върнали в леговищата си, а скоро след това в района ударило силно земетресение. 

Съвременната авангардна технология позволява да се провери дали това шесто чувство е реално. С помощта на миниатюрни компютърни биорегистратори учените маркират животните и следят сърдечния им ритъм, температурата в тяхната среда и пътищата на миграция. 

Особено важен периметър за документиране на необичайно поведение – например в навечерието на земетресение, е измерването на енергията, която консумират действията на животните. Затова възползвайки се от празника в Кокуло, тази година екип германският научен екип ще имплантира предаватели под кожата на някои от стоте змии, преди да бъдат освободени от „ангажимента” им в чест на Св. Доменико. 

Друго подходящо условие са честите слаби земетресения в района на Абруцо. Ръководителят на изследването в Кокуло, казва, че в предварително проведените експерименти в местни ферми, „часове преди земетресение животните изпадат в напълно лудо поведение - нещо като хората при срив на борсата, и не едно животно, а всичките”.

Сега задачата на учените е да включат в проучването повече животински видове, в това число и легендарните змии, като имплантират проследяващите устройства в по-големи групи обитатели на дивата природа. Целта е ако се докаже научно, шестото чувство на животните да служи за предупредиелен сигнал, който би предотвратил много от катастрофалните последствия от природни бедствия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: