Събитие на деня: На 26 февруари 1878 г. в науката е въведен терминът „микроб"

Събитие на деня: На 26 февруари 1878 г. в науката е въведен терминът „микроб" Снимка: https://pixabay.com/

Микроорганизмите (микробите) са името на сборна група от живи организми, които са твърде малки, за да бъдат видими с невъоръжено око

Обичайният им размер е под 0,1 mm. Микроорганизмите включват както безядрени (прокариоти: бактерии, археи), така и еукариоти: някои гъбички, но не и вируси, които обикновено се класифицират като отделна група. Повечето микроорганизми се състоят от една клетка, но има и многоклетъчни микроорганизми. Науката микробиология изучава тези организми.

Микроорганизмите живеят почти навсякъде, където има вода, включително горещи извори, дъното на океаните, а също и дълбоко в земната кора. Те са важно звено в метаболизма в екосистемите. В същото време патогенните микроорганизми причиняват заболявания на хората, животните и растенията.

Микроорганизмите са открити за първи път преди повече от 250 години, през 17 век, когато става възможно да се наблюдават с помощта на оптични инструменти, които осигуряват увеличение от 160-200 пъти.

Известният френски учен Луи Пастьор има голям принос в науката за микробите. 

Самата дума „микроб“ е измислена от филолога и философа Емил Литре (на френски: Émile Littré, 1801-1881), автор на фундаменталния „Речник на френския език“.

Именно към него се обърнал френският учен Шарл Седило и го помолил да намери подходящо име за микроорганизмите. 
Литре намери отлична дума „микроб“ (фр. microbe, от гръцки μικρός — малък и βίος — живот). Този факт е записан в писмо, изпратено от филолога на 26 февруари 1878 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: