Бивш ирански лидер говори в Унгарския университет за обществена администрация

Бивш ирански лидер говори в Унгарския университет за обществена администрация Снимка: dailynewshungary.com

След демонстрираната подкрепа за политиката на Русия и Китай, Унгария потърси и развитие на връзките си с Иран, отново пренебрегвайки политическите приоритети на ЕС

Във вторник и сряда бившият президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад изнесе лекции като „специален гост” на Унгарския университет за обществена администрация (LUPS), по покана на ректора Гергели Дели, съобщи Euronews. Предполага се, че научните форуми в един от престижните унгарски университети са проведени при закрити врати, тъй като не са оповестени в сайта на учебното заведение.

Според иранската преса, интересът към Ахмадинеджат е предизвикан от "общите ценности в глобалната околна среда" и заплахите, пред които е изправена. Научният интерес към възгледите му обаче е странен. Ахмадинеджад, който беше президент на Ислямската република от 2005 до 2013 г., не е известен като природозащитник, но определено се слави със своите крайни ислямистки, антиамерикански и антиизраелски възгледи.

Той е един от защитниците на ядрената програма на Иран и забрани на инспекторите на ООН да посещават ядрените съоръжения на страната. По време на неговото президентство ситуацията с правата на човека и малцинствата в Иран се влоши драматично.

През 2005 г. в своя реч Ахмадинеджад обяви, че "Израел трябва да бъде заличен от картата". Според него Холокоста е мит, изфабрикуван само за да могат евреите да създадат своя собствена държава”.

В изявление до Euronews израелското посолство в Унгария остро осъди избора на LUPS, посочвайки, че поканата "дълбоко оскърбява” еврейската общност в страната и „потъпква паметта на около 600 000 унгарски евреи, убити по време на Холокоста".

Междувременно снимки на Ахмадинеджад заедно с Дели в Будапеща се появиха в акаунти в иранските социални мрежи. Посещението на бившия ирански президент в Унгария съвпада с дните, когато в Европа и по света се развихрят антисемитски прояви, проести и демонстрации.

Опитите на Евронюз да получи коментар от университета и външното министерство на Унгария останаха без резултат

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: