Путин предупреди за удар срещу украински ядрени централи

Путин предупреди за удар срещу украински ядрени централи Снимка: moscowtimes.ru

Говорейки на Източния икономически форум, руският президент съобщи, че западът провокира Русия към такъв „реципрочен” оттовор

Путин директно посочи британските разузнавателни служби, които според него са обучавали „украински диверсантида планират атака срещу атомна електроцентрала в Русия. „Те изобщо разбират ли с какво си играят? Провокират ни да предприемем някакви ответни действия срещу украинските ядрени съоръжения и електроцентрали?”, цитира ТАСС реториката на Путин.

За твърденията си руският президент се позова на разпити на въпросните диверсанти, заловени от ФСБ при „опит да нанесат щети“ на руска АЕЦ. „Повярвайте, това е пълната, абсолютна чиста истина - тези наглеци седят пред нас и дават показания”, разкри Путин малко от „кухнята” на руското разузнаване. 

„Разбира се, сега ще започне вой, че думите ми са заплаха и ядрен шантаж, но ръководството на британските разузнавателни служби знае, че казвам истината. Не съм сигурен обаче дали разбират какво е това. Такива неща са наистина тревожни“, изрази по свой начин загрижеността си Владимир Путин.

Същевременно, руският президент похвали „хилядите руски граждани”, които доброволно се присъединяват към армията, знаейки, че в крайна сметка ще загинат на фронта в Украйна. По думите му, за последните 6-7 месеца към въоръжените сили и доброволческите части са се присъединили 270 000 души – и „това е, което отличава нашия руски народ, нашето руско общество”, заяви руският президент, допълвайки, че в друга държава това едва ли е възможно.

Владимир Путин засегна и висшето образование в Русия, като нарече „добра” идеята в руските ВУЗове да се открият „патриотични центрове”, но да работят „както трябва, грамотно и на добро професионално ниво”. Руският президент обеща да обсъди тази перспектива със силовите ведомства, Министерството на отбраната и висшите учебни заведения.

Засягайки все пак икономиката, Владимир Путин посочи, че сривът на рублата, която за момента е сред най-слабите валути в света, не е непреодолим, тъй като факторите, довели до това „като цяло са управляеми”. От думите му не стана ясно защо този възможен процес на управление не се случва.

Така с назидателен тон към „запада” и обещания за повишаване на „скромните доходи” на руските граждани, Путин „насърчи” сътрудничеството сред участниците в Източния икономически форум. Журналисти от „неприятелски страни” не се допускат на събитието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: