
Популярната диета предпазва черния дроб от възпаление
- Гладолечение
- Текст:

Също така по време на експеримента те откриха протеини, които осигуряват този защитен ефект.
В ново проучване изследователи от Германския център за изследване на рака (DKFZ) и Университета в Тюбинген изследват ефекта от интервалното гладуване върху мастното чернодробно заболяване.
Неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) е патология на този орган от неинфекциозен характер, характеризираща се с клинични и морфологични промени в неговата структура, като прекомерно натрупване на мастни молекули (триглецериди) в хепатоцитите, стеатохепатит, фиброза, цироза.
Изследователите са хранили мишки с диета в западен стил с високо съдържание на мазнини и захар в продължение на 32 седмици, за да предизвикат NAFLD.
Една група мишки останала на тази диета, докато другата била прехвърлена на 5:2.
Групата с периодично гладуване не наддава на тегло, показва по-малко признаци на чернодробно заболяване и животните имат по-ниски нива на биомаркери, показващи увреждане на черния дроб. Изследователите заключават, че диетата 5:2 е довела до мишки, устойчиви на развитие на NAFLD.
Експериментирайки с продължителността и честотата на периодите на гладуване, учените установиха, че режимът 5:2 работи по-добре от режима 6:1. Освен това гладуването в продължение на 24 часа е по-добро от гладуването в продължение на 12.
Чрез сравняване на протеинови състави, метаболитни пътища и активност в черния дроб на гладуващи и негладуващи мишки, учените откриха два протеина, отговорни за защитния отговор на гладуването: PPAR-алфа и PCK1.
PPAR-алфа е основният регулатор на метаболизма на мазнините в черния дроб. Той е от съществено значение за кетогенезата, разграждането на мастни киселини за производство на кетонови тела и отговора на продължителното гладуване. PCK1 е ензим, отговорен за регулирането на биосинтезата на глюкоза от определени невъглехидратни въглеродни източници (глюконеогенеза).
Диетата 5:2 е популярен метод за периодично гладуване. Тя стана популярна след публикуването на книгата Fast Diet от д-р Майкъл Мозли през януари 2013 г. Можете да ядете любимите си храни пет дни в седмицата и след това драстично да намалите калориите през останалите два дни.
Изследването е публикувано в списание Cell Metabolism.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Сред децата станаха популярни плюшените играчки с изкуствен интелект

Харков обяви ден на траур

Sky News публикува списък с възможните места за среща между Тръмп, Путин и Зеленски

Украинските власти смятат да изразходват половината от бюджета за покупка на оръжие

Унгария през юни стана основният вносител на газ от Русия

Европейски лидери придружават Володимир Зеленски във Вашингтон

Официално Словакия не въоръжава Украйна, но „частно” ѝ продава оръжие

Търговците трябва да спазват работното си време и през летния сезон
