Инженери създадоха роботи-охлюви в помощ на спасителите

Инженери създадоха роботи-охлюви в помощ на спасителите

Роботизираните охлюви могат да се движат по всякакви повърхности

Инженери от Хонконг създадоха в помощ на спасителите роботи-охлюви, които могат да се придвижват по всякакви повърхности, да се свързват помежду си и да работят заедно. 

За това съобщава Tech Xplore.

Разработчиците са се стремили да създадат робот, който да може да се движи не само по земята, но и да си създава опори за движение във вертикално направление.

Външно роботът наподобява охлюв с метална черупка и тяло на гъсеница. Той е оборудван със специално устройство-вендуза, с помощта на което може да се прикрепя към другите роботи. Няколко робота могат да се съединяват помежду си, за да образуват подобие на влакова композиция или стълба, помагайки на останалите роботи да преодолеят препятствията.

Верижното тяло позволява на роботите да се движат по гладки и неравни повърхности. Освен това, в "гъсеничното" тяло са вградени магнити, които помагат на роботите да се повдигат един друг. Засега роботите се управляват дистанционно, но учените планират да ги научат да работят автономно.

Изобретението може да намери приложение в различни области, включително полеви изследвания, спасителни операции и дори космически мисии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: