Учени разработват нова иРНК ваксина срещу агресивен рак на мозъка

Учени разработват нова иРНК ваксина срещу агресивен рак на мозъка Снимка: ufhealth.org

Препаратът, изпитан до момента върху четирима пациенти, задейства имунната система да атакува мозъчни тумори

Според данни на Euronews, агресивната форма на рак на мозъка (глиобластома) засяга годишно около 19 000 души в ЕС. Новата иРНК ваксина е разработена и тествана от учени от Университета на Флорида, САЩ. На 1 май екипът публикува своите открития в сп. Cell. Ваксината използва имунната система за борба с трудно лечими ракови заболявания. 

Технологията е подобна на тази, която използват иРНК ваксините срещу ковид, но с няколко корекции. Първо, ваксината използва клетки от собствения тумор на пациента, за да създаде персонализирано лечение. Освен това, методът включва новоразработена система за генериране и активиране на бърз имунен отговор.

„Вместо да инжектираме единични частици, ние инжектираме клъстери от частици, които се увиват една около друга. Причината да направим това в контекста на рака е, че тези клъстери предупреждават имунната система по много по-дълбок начин, отколкото биха направили единичните частици. И за по-малко от 48 часа видяхме как тези клъстери предизвикват изключително активен имунен отговор“, казва старшият автор Елиас Сайор в изявление.

В последните 20 години лечението на глиобластома не е напреднало особено. Терапевтичните подходи са като при другите видове рак – хирургична интервенция, химиотерапия и лъчетерапия. Средната преживяемостта на пациентите, диагностицирани с това състояние, е около 15 месеца.

Новото проучване е резултат от седем години изследвания, които започнаха с експерименти в предклинични модели при мишки и стигнаха до клинично изпитание с десет домашни кучета с напреднал рак на мозъка. След прилагане на лечението животните са живели средно 139 дни, при обичайна преживяемост при това съсояние от 30 до 60 дни.

Сега предстои клинично изпитание на ваксината при 24 възрастни и педиатрични пациенти. Необходими са допълнителни изследвания, за да се намери най-добрият метод за задействане на имунната система, като същевременно се ограничат потенциалните странични ефекти, казват учените. Елиас Сайор се надява новата технология за модулиране на имунната система да позволи комбиниран подход в имунотерапията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: