Марсоходът Curiosity изненадващо се натъкна на „земен участък“

Марсоходът Curiosity изненадващо се натъкна на „земен  участък“

Международен изследователски екип, използващ марсохода Curiosity, откри област на Марс, която е по-характерна за Земята, отколкото за Червената планета

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Geophysical Research: Planets, а Phys.org го описва накратко. Повишени концентрации на манган бяха открити от марсохода Curiosity в езерни скали в кратера Гейл на Марс. Това показва, че седиментите са били отложени в река, делта или близо до бреговата линия на древно езеро.

Учените бяха изненадани от откритието, тъй като мангановият оксид много трудно се образува на повърхността на Марс. 
Според ръководителя на изследването Патрик Гасде, екипът не е очаквал да го открие в толкова високи концентрации. На Земята подобно откритие не би получило много внимание, тъй като такива отлагания постоянно се произвеждат на нашата планета поради високото съдържание на кислород в атмосферата в резултат на фотосинтетичен живот, както и микроби, които помагат за катализирането на реакциите на окисляване на манган.

Ето защо откриването на „земен участък“ на Марс развълнува изследователите.

Високите концентрации на манган могат косвено да показват съществуването поне на микробен живот в далечното минало. Седиментните скали, изследвани от марсохода, са смес от пясък и тиня. Учените спекулират, че манганът може да е бил обогатен "чрез проникване на подземни води през пясъците на брега на езерото или в устието на делтата."

„Нямаме доказателства за живот на Марс и механизмът за производство на кислород в древната атмосфера на Марс е неясен, така че как мангановият оксид се е образувал и концентрирал тук е наистина озадачаващо“, казва Гасда."

„Нашите резултати показват, че в атмосферата или повърхностните води трябва да се направи повече, за да се разбере как се случва окисляването на Марс."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: