AstraZeneca започна да отменя одобренията за ваксината си срещу Covid 19

AstraZeneca започна да отменя одобренията за ваксината си срещу Covid 19 Снимка: pharmaceutical-technology.com

От компанията обясняват решението с рядък, но опасен страничен ефект

Както съобщава Daily Telegraph, ваксината отдавна не се търси. Европейската агенция по лекарстваа (ЕМА) също оттегли разрешението за продажбана на продукта на AstraZeneca. От 7 май Vaxzevria не може да се използва в Европейския съюз. В Обединеното кралство лекарството ще бъде изтеглено през следващите няколко месеца. 

На сайта си ЕМА съобщи в сряда, че одобрението на ваксината се оттегля „по искане на притежателя на разрешението за продажба“. ЕМА одобри препарата срещу COVID-19 на AstraZeneca през януари 2021 г. Седмици след това обаче се появиха опасения относно безопасността на ваксината, след откриването на редки, но необичайни кръвни съсиреци при малък брой от ваксинираните. Тогава ЕМА прецени, че ваксината на AstraZeneca не повишава средниостатистическия риск от съсиреци, но съмненията останаха

За да разреши ваксината, Великобритания се позова на резултатите от първото ѝ голямо клинично изпитание, но процедурата също вся съмнения заради производствена грешка, която учените не признаха веднага, припомня abcnews.go.com. Някои държави започнаха да прилагат Vaxzevria само на по-млади хора, заради липсата на достатъчно данни за въздействието ѝ върху по-възрастни. 

Тъй като беше по-евтина, а производсвото и разпространението ѝ – по-лесни, програма, координирана от ООН, разпредели милиарди дози от ваксината на AstraZeneca в по-бедните страни. По-късни проучвания показаха, че по-скъпите ваксини, произведени от Pfizer-BioNTech и Moderna на базата на информационна РНК, осигуряват по-добра защита срещу Covid 19 и множеството му варианти, така че повечето страни предпочатаха тези медикаменти. 

Националната програма за имунизация срещу коронавирус на Обединеното кралство през 2021 г. разчиташе в голяма степен на ваксината на AstraZeneca.  В разрабоването ѝ участваха активно и учени от Оксфордския университет, а бриттанското правителство им осигури значителна финансова подкрепа. Въпреки това, за бустерните ваксинации Великобритания също предпочете ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna. 

В световен мащаб  ваксината на AstraZeneca сега се използва рядко. Във върховния съд на Англия и Уелс са подадени 51 съдебни иска, някои с претенции за обезщетения до £ 100 милиона, тъй като се смята, че препаратът е предизвикал необратими увреждания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: