В Санкт Петербург автобус падна в река Мойка

В Санкт Петербург автобус падна в река Мойка Снимка: meduza.io

От 15 пътника трима са загинали, други четирима са в клинична смърт, състоянието на още двама е тежко, съобщиха от местната спешна помощ

Според местни медии, за две години превозвачът е глобяван 23 пъти за нарушаване на лицензионните условия. Инцидентът е станал днес следобед. Кадри от охранителните камери на близкия Централен военноморски музей показват как автобусът започва да се клати, след което рязко завива към моста срещу музея, блъска се в две коли и пада в реката.

Първи на помощ се притичат пътниците от преминаващ речен автобус, други шофьори и строителни работници в близост, които са хвърлили спасителни пояси във водата, а някои са скочили в реката и са помогнали на първите шестима, успели да излязат от автобуса.

Скоро на място са пристигнали спасители и полиция - общо 69 души. Шофьорът на автобуса е задържан и откаран в болница. Има данни, че е 44-годишен руски гражданин, родом от Таджикистан. Съпругата му е заявила пред Телеграм, че е бил принуден да поеме още една смяна след като е карал автобуса 20 часа. Правителствени служители обаче твърдят, че преди да започне работа шофьорът е преминал необходимия медицински преглед. 

От компанията собственик на автобуса съобщават, че превозното средство е преминало планова поддръжка на 7 май и е било в добро работно състояние. 

По случая са образувани две наказателни дела. Първото е за нарушение на правилата за движение, довело до смъртта на две или повече лица, за което максималното наказание е 7 години затвор. Второто дело е за предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за сигурност, с максимално наказание 10 години затвор. За момента руските медии не съобщават срещу кого са заведени делата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: