Румъния първа в Европа ще произвежда електричество с малки модулни ядрени реактори

Румъния първа в Европа ще произвежда електричество с малки модулни ядрени реактори Снимка: balkangreenenergynews.com

Усъвършенстваната технология и енергийната криза върнаха интереса към ядрената енергия

В миналото малките модулни ядрени реактори (SMR) се инсталираха в подводници, самолети и други съоръжения, но напоследък в САЩ са част от множество пилотни проекти, пише Euronews. Малките ядрени реактори са далеч по-евтини, могат да произвеждат голямо количесто нисковъглеродна енергия и заради малкия им размер могат да се инсталират на значително по-малка площ от традиционните ядрени реактори. Недостатъкът им е че харчат доста ядрено гориво, но запознати казват, че ползите са повече от вредите.

В Европа Румъния първа разполага с авангардната технология, която привлича и политическа подкрепа по света, заради обстоятелствата около енергийната сигурност. Румънското правителство описва иновацията като „най-новата, най-безопасна и чиста ядрена технология“.

Партньорството със САЩ и програмата им „Проект Феникс”, в който Румъния се включи, ще позволи на страната да замени старите си въглищни електроцентрали с по-малки съоръжения за производство на електричество от SMR. В района Дойчещи, на север от Букурещ, вече се изгражда електроцентрала с шест малки мобилни ядрени модула, осигурена с финансиране до € 254 милиона. Освен, че ще спести емисии, равностойни на 4 милиона тона въглероден диоксид, централата ще създаде и над 2000 работни места

Заемайки водеща позиция в Европа, в Политехническия университет в Букурещ Румъния ще обучава за работа със SMR и бъдещи специалисти по ядрена енергетика от цяла Европа.

Специалният пратеник на президента на САЩ за климата Джон Кери наскоро посети университета и съобщи, че в региона ще бъдат построени още малки атомни централи. „Имам удоволствието да съобщя, че първите класирали се за „Проект Феникс” са Чехия, Полша и Словакия“, каза Кери и увери, че и трите страни ще получат финансова и техническа подкрепа за предпроектни проучвания за изграждане на SMR.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: