Как се приспособяват компаниите за смартфони към навлизането на 5G мрежата

Как се приспособяват компаниите за смартфони към навлизането на 5G мрежата Снимка: Pixabay.com

Сред отличниците са Huawei, Samsung, LG, Xiaomi, но не и Аpple.

Новата 5G или пето поколение интернет технология навлиза все по-сериозно в много страни, като досега това се случваше основно в Южна Корея, Китай, САЩ, Япония, Австралия  и някои страни от Латинска Америка. През последните две години в много европейски държави започнаха да се правят опити за 5G разпространение, а Швеция, Полша, Финландия и Естония вече имат функциониращи търговски 5G мрежи.

Появата и все по-сериозното разпространение на тази технология дава директно отражение в иновациите, които наблюдаваме в идустрията за производство на мобилни телефони. Производителите трябва да влязат бързо в темпото на промените, като много от тях го правят успешно. 

 

Китайският гигант Huawei вече предлага три модела смартфони, поддъжащи 5G технология, като компанията е започнала разработки за такъв тип устойства още през 2018 г., припомнят от Digital Trends. Бъдещето на Huawei в тази област изглежда обещаващо, след като в началото на годината компанията сключи договор с правителството на Великобритания за изграждане на 5G мрежата в страната.

 

Oт LG бяха едни от първите, които пуснаха на пазара 5G мобилни устройства в началото на 2019 г. Към момента компанията предлага два модела смартфони, поддържащи новата интернет мрежа.

 

Южнокорейската компания Samsung е и най-големият производител на смартфони в света. Този факт няма как да не е определящ, когато става дума за иновации в смартфон устройствата. От Samsung предлагат цели осем 5G съвместими модела на мобилни телефони, в това число и цялата гама на Samsung Galaxy. 

 

Мotorola или познатата вече като Lenovo предлага няколко вида мобилни апарати, поддъжащи 5G, а отскоро вече и модулно устройство с допълнителен заряд, което се прикрепя и преструктурира смартфона, така че по-стари модели телефони на компанията да бъдат съвместими с новия високоскоростен интернет.

 

Интересно е да се отбележи, че все още няма айфон с поддръжка на 5G технология. От Apple не избързват с въвеждането на нови функции по принцип, тъй като залагат на сигурно и не правят неразумни инвестиции. Това е нещо, което Apple може да си позволи като компания с най-голям пазарен дял сред производителите на смартфони в САЩ. Очакванията са през 2020 г. новият iPhone 2020 да поддържа 5G.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: