Сингапур, Хелзинки и Цюрих са „най-умните“ градове в света

Сингапур, Хелзинки и Цюрих са „най-умните“ градове в света Снимка: pixabay

Градовете по света се надпреварват да внедряват смарт технологии, но експертите казват, че истинският въпрос е доколко гражданите се възползват от тях.

Индексът показва, че в много страни „най-умните“ градове не са техните столици.

Сингапур, Хелзинки и Цюрих са „най-умните“ градове в света, според швейцарски анализ, публикуван на фона на дебата за бъдещето на градския дизайн в ерата след пандемията.

От умни трафик камери и приложения за споделено пътуване до контрол на замърсяването и безплатен безжичен интернет за всички, градовете по света се надпреварват да внедряват технологии.

Най-умните" градове в света не внедряват автоматично новите технологии, а се стремят наистина да подобрят живота на гражданите“, казва Артуро Брис от Швейцарския институт за управление на развитието (IMD), който публикува своя индекс за интелигентни градове за втора поредна година.


За тазгодишния анализ са анкетирани 13 000 души от 109 града, които отговориха на въпроси за въздействието на технологиите в шест области: здраве, безопасност, мобилност, дейности, възможности и управление.

След Сингапур в десетката влизат още Хелзинки и Цюрих, Окланд, Осло, Копенхаген, Женева, Тайпе, Амстердам и Ню Йорк.

На дъното са  африканските градове Абуджа, Найроби и Лагос.

 В Испания Билбао надмина Мадрид, а вторият по големина британски град Бирмингам напредва по-добре от Лондон.

Брис отбелязва, че приоритетите на градовете при използването на технологии са различни.

„В колумбийския Меделин, някога известен с наркокартелите, процентът на престъпност е спаднал значително след въвеждането на безплатен безжичен интернет, което улеснява гражданите да съобщават за престъпления", казва Брис.

 
Мегаполисите  стават „умни“ по-трудно

Експертите казват, че COVID-19 е ускорил прехода към по-приобщаващи, по-зелени и по-умни градове.

Но Брис предвижда специален тренд за по-малките градове.

Мисля, че вървим към свят, в който ще бъдем по-разпръснати. Ще бъдем по-сигурни, ако живеем в по-малки градове", отбелязва той.

Изследванията показват, че е трудно да се направят мегаполисите „умни“.

По-малките градове имат предимство. В случая със Сингапур, Хелзинки и Цюрих размерът им позволява да инвестират значително в технологии, достъпни за всички граждани", казва Брис.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: