Следващото поколение iPhone ще предложи функции с изкуствен интелект

Следващото поколение iPhone ще предложи функции с изкуствен интелект Снимка: cnet.com

Apple се споразумя с OpenAI да използва в устройствата си ChatGPT

Според запознати, двете страни са финализирали условията по споразумение за внедряване на функции на ChatGPT в iOS 18 на Apple, следващата операционна система за iPhone, която се очаква да излезе през септември. 

Това е само първата стъпка в стратегията на Apple да въведе по-широко изкуствения интелект (ИИ) в устройствата си. Компанията преговаря и с Google за лицензирането на чатбота Gemini на Alphabet Inc, компанията-майка на Google. Тези дискусии все още не са стигнали до споразумение, но продължават.

Споразумението с OpenAI ще позволи на Apple да предложи популярен чатбот като част от поредица нови ИИ-функции в iPhone. През април Bloomberg съобщи, че дискусиите с OpenAI напредват, макар че споразумението може да бъде обявено официално по-късно, най-вероятно следващия месец. 

Плановете на Apple изглежда са да направят фурор в света на изкуствения интелект през юни, когато компанията за поредна година ще проведе световната си конференция за разработчици. Като част от иновациите, Apple ще управлява някои от своите предстоящи функции за изкуствен интелект чрез центрове за данни, оборудвани със собствени вътрешни процесори, съобщи Bloomberg.

Миналата година главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук каза, че той лично използва ChatGPT на OpenAI, но добави, че чатботът има редица проблеми, които трябва да бъдат класифицирани“. Той обеща, че новите ИИ-функции ще навлязат в продуктите на Apple на „много добре обмислена основа“.

„Ние вярваме в трансформиращата сила и обещанието на ИИ и вярваме, че имаме предимства, които ще ни отличават в тази нова ера, включително уникалната комбинация на Apple - безпроблемна интеграция на хардуер, софтуер и услуги“, каза Кук миналата седмица, по време на разговор за приходите и печалбите на Apple.

Очевидно въвеждането на ИИ в мобилните устройства на Apple е гореща тема, след като компанията отказа коментар за Bloomberg, както направиха и OpenAI и Google.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: