Заради опасност от шпионаж евродепутат призова за ограничаване на Huawei

Заради опасност от шпионаж евродепутат призова за ограничаване на Huawei

Страните от Европейския съюз нямат единен подход към работата на китайската компания по разпространението на 5G мрежата

Страните, членуващи в Европейския съюз, да ограничат сътрудничеството си с китайската компания Huawei в сферата на развитието на 5G мрежата. Не бива да се допуска шпионаж от страна на Китай. С такъв призив се обърна към Еврокомисията германският евродепутат Маркус Бухайт.

Той отбелязва, че страните членки нямат единен подход към работата на Huawei за разпространението на тази мрежа от пето поколение. Докато едни държави не изказват безпокойство по повод китайската компания, други се опитват да попречат на конкуренцията на Huawei с други компании на този пазар, за да не допуснат шпионаж, аргументира се Бухайт.

При създалата се ситуация, според евродепутата, могат да възникнат трудности на планираните взаимодействия между държавите в областта на безопасността. По-конкретно възникват проблеми при настройването за използване на технологиите на Huawei и страните, които отказват да работят с тази китайска компания. 

Освен това депутатът се интересува как Еврокомисията ще защити от възможни санкции на Китай срещу страните, които се отказват от 5G технологиите на Huawei.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: