Може ли смартфонът да се запали сам в жегата

Може ли смартфонът да се запали сам в жегата Снимка: cash.bg

Полезна информация в навечерието на летния сезон

Лятото идва, което означава, че много скоро температурата на въздуха ще се повиши значително. Могат ли смартфоните ни да се запалят или взривят при такива условия? На този въотговаря директорът на Регионалния инженерингов център SafeNet в Русия Денис Кубиков.

Според експерта при горещо време наистина има известна опасност от спонтанно запалване на мобилните устройства. Причината за това е технологията, чрез която се произвеждат съвременните батерии.

"Ако мобилното устройство се захранва от литиево-йонна или литиево-полимерна батерия и това са най-често срещаните видове батерии, възможно е да се сблъскате с явлението на топлинното излъчване, което може да доведе до самозапалване на батерията.“

За да се избегнат подобни неприятни ситуации, експертът дава няколко съвета. На първо място, трябва да изключите Bluetooth, GPS и за предпочитане Wi-Fi, ако някой от тези модули не се използва. В същото време специалистът препоръча използването на оригинални зарядни устройства, които са най-съвместими с модела на смартфона.

Ако говорим за метода за охлаждане на смартфона след прегряване, тогава най-добрият начин е да свалите защитния калъф, да изключите мобилния интернет и да затворите приложенията. След това трябва да приберете устройството на хладно място.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: