Nokia ще поддържа 5G мрежата на най-големия британски мобилен оператор

Nokia ще поддържа 5G мрежата на най-големия британски мобилен оператор Снимка: Pawel Czerwinski/Unsplash.com

63% от честотните предаватели на британския гигант BT ще бъдат изградени и поддържани от Nokia, гласи договорът.
Споразумението беше обявено във вторник от самата финландска компания и се случва само няколко месеца, след като на острова блокираха преговорите с китайската Huawei за изграждане на 5G мрежата си.

Tова е първият голям пробив за Nokia под ръководството на новия изпълнителен директор Пека Лундмарк, подчертават от Reuters.

От ръководството на BT пък споделиха, че новият договор ще им позволи „да продължат с въвеждането на 5G сред домашните и мобилните мрежи за интернет разпространение, което е така ключово за британската икономика".

Поради настоящата забрана британските оператори няма да могат да купуват 5G оборудване от Huawei от края на тази година и трябва да отстранят всички въведени в експлоатация Huawei 5G технологии до 2027 г. Това открива пазарни перспективи за Nokia и за шведската компания Ericsson

За 2019 г. Nokia е притежавала 21% от глобалната радиочестотна мрежа, изоставайки на трето място след Ericsson (29%) и Huawei (31%) по данни на Мууди институт.

Въпреки последните добри резултати на Nokia на световно ниво финландската компания изгуби голямата битка от Samsung по-рано този месец, след като корейците спечелиха договора за поддръжка на 5G мрежата на американския телеком монополист Verizon

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: