"Умна" система за пътна безопасност изграждат у нас

"Умна" система за пътна безопасност изграждат у нас Снимка: burgasinfo.com

"Умна" система за пътна безопасност в 120 км от републиканската мрежа

Интелигентна система за пътна безопасност ще бъде изградена в 11 участъка от републиканската пътна мрежа, съобщи БНР. "Умни" знаци и модерна маркировка ще предупреждават шофьорите за опасности по близо 120 км пътища, включени в проекта. Той ще се изпълнява съвместно от Пътната агенция и Държавната агенция по пътна безопасност.

 

Проектът обхваща близо 120 км второкласни и третокласни пътища, по които ще бъдат разположени модерни системи за подобряване на безопасността на движението. Предвижда се монтаж на електронни табели, които ще предават актуална информация за времето и трафика в реално време.

 

Те ще бъдат оборудвани със сензори за външна температура и видимост. Освен това ще отчитат броя на преминалите автомобили и ще имат камери за видеонаблюдение.

 

Проектът предвижда още да се изградят напречна оптична маркировка, шумна маркировка и направляващи светлоотразителни елементи.

 

Системата ще обхваща 43 км от второкласния път Костинброд - Берковица, 55 км от второкласния път Варна - Кардам, 11 км по направлението Пампорово - Стойките, 6 км от софийския околовръстен път до с. Ковачевци и над 3 км от Южната дъга на околовръстното на столицата.

 

Съоръженията ще бъдат разположени в критични точки, определени на базата на анализи за пътнотранспортни произшествия, транспортно натоварване и климатични условия.

 

Проектът е на стойност близо 2,1 млн. лева, а средствата са по Оперативна програма "Региони в растеж".

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: