Полша ще инсталира „умни" пътни знаци

Полша ще инсталира „умни" пътни знаци Снимка: pixabay

Съвсем скоро Полша ще инсталира „умни" пътни знаци, които са оборудвани с множество сензори за наблюдение на трафика и за предупреждаване на шофьорите за опасности по пътя.

Проектът започва през 2017 г. След три години разработки учените бяха готови да внедрят своята „интелигентна“ система INZNAK по пътищата на страната в началото на 2020 г., но пандемията сериозно обърка плановете им. Сега авторите на проекта се надяват да започнат монтажните работи в близко бъдеще, пише Daily Mail.

„Умните" пътни знаци ще проследяват трафика и ще предупреждават шофьорите в реално време за задръствания или инциденти пред тях на пътя, използвайки няколко вида радари, включително акустичен сензор за скорост (AVS), който следи скоростта на движение.

AVS отчита отразените звукови вълни и изчислява трафика на определен участък от магистралата, след което тази информация се предава на водача.

„Умните" пътни знаци са оборудвани също така с вграден доплеров радар, който позволява да се измерва скоростта не само на автомобили, но и на газообразни, течни и насипни среди.

Днес тази технология се използва широко за измерване на скоростта на автомобилите, например в полицейските радари. В „умната" система за пътни знаци доплеровият радар ще проследява скоростта на автомобилите, но основната му функция е да предупреждава за валежите по пътя.

Когато се разгърне INZNAK, знаците на системата ще „общуват“ с преминаващите превозни средства, използвайки технологията Vehicle-to-everything (V2X). Тази форма на комуникация позволява предаването на информация към бързо движещи се обекти, ако имат активиран Bluetooth.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: