Amazon създаде устройство, което ни позволява да плащаме с дланта си

Amazon създаде устройство, което ни позволява да плащаме с дланта си Снимка: Amazon

Във вторник (29 септември) компанията пусна Amazon One - нова биометрична технология, която позволява на купувачите да плащат за артикули в магазините, като поставят дланта си върху сканиращо устройство.

За да работи устройството, потребителите първо трябва да свържат дланта си с кредитна карта. След това те могат спокойно да пазаруват, използвайки единствено дланта си за плащане.


Amazon One ще бъде опция за влизане в два от десетките безкасови магазини Amazon Go, разположени в близост до централата в Сиатъл. С течение на времето Amazon планира да представи технологията в повече от своите физически магазини през следващите месеци.


Компанията също се надява да продаде технологията за сканиране на длани на други компании като търговци на дребно, стадиони и офис сгради. Компанията заяви, че вече е в „активни разговори с няколко потенциални клиенти“.


Това е модел, с който Amazon е експериментирал и преди. През март Amazon заяви, че ще започне да продава технологията, захранваща безкасовите магазини, наречена „Just Walk Out“, която позволява на купувачите да влязат в магазин чрез сканиране на приложение и след това да излязат, без да чакат на опашка. Камерите и сензорите проследяват какви артикули избират клиентите и изтеглят сумата при напускане.


Усилията на Amazon да лицензира технологии за други търговци на дребно може да срещнат някои пречки. Не е ясно дали конкурентните търговци на дребно ще искат да възприемат технологията в своите магазини или потенциално да предадат клиентски данни на конкуренти.


Дилип Кумар, вицепрезидент на Amazon за физически магазини и технологии, каза пред Recode, че Amazon One ще събира данни за това къде клиентите пазаруват, но не и какво купуват или колко време прекарват в магазини на трети страни.


Очаква се Amazon да обхване близо 40% от пазара за електронна търговия тази година, като е навлязъл значително и във физическите магазини със своята верига Go, Whole Foods, 4-звездни магазини и места на Amazon Books, заедно с нова верига хранителни магазини Fresh.


Пазаруващите обаче могат да бъдат предпазливи да предават биометрични данни на един от най-големите търговци на дребно в страната. Amazon се обърна към опасенията за поверителност при стартирането на Amazon One, като заяви, че е проектирал технологията да бъде „изключително сигурна“. Данните от дланите не се съхраняват на устройството Amazon One, а вместо това се криптират и съхраняват в защитена зона, която е „създадена в облака“. Потребителите също ще могат да поискат да изтрият своите биометрични данни, след като ги използват, или чрез устройството, или онлайн.


Amazon заяви, че е избрал да използва технология за сканиране на длани, тъй като се „счита за по-лична“ от други биометрични алтернативи, които включват неща като технология за сканиране на очите или разпознаване на лица. „Не можете да определите самоличността на човек, като погледнете изображение на дланта му“, добави компанията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: