Как да спасите смартфона си, ако случайно го изпуснете във водата

Как да спасите смартфона си, ако случайно го изпуснете във водата Снимка: iXBT.com

И винаги ли може да се поправи след това

Ако телефонът ви не е оборудван с влагозащита, тогава, ако той се намокри под дъжда или падне във вода, лесно може да излезе от строя. За да има възможност след това да се ремонтира, ето няколко съвета какво трябва и какво в никакъв случай не бива да правите, ако случайно изпуснете апарата си във водата.

В никакъв случай не бива да правите следното: да включвате телефона, когато току-що сте го извадили от водата, да поставяте смартфона да се зарежда, да го сушите със сешоар или в микровълнова печка.

Как да постъпите правилно, ако апаратът ви падне във водата? Първо трябва да го извадите веднага след падането, след това да свалите калъфа и да го поставите върху нещо сухо (например върху хавлиена кърпа). Ако телефонът ви е останал включен след това, изключете го. В случай, че батерията на вашия модел е сменяема, извадете я и я оставете да се суши поне два дни.

След това трябва да извадите SIM картата (или SIM картите), картата с памет. За изсушаването на тези части също трябва да отделите поне два дни. За да предотвратите корозията, можете да избършете контактите със спирт.

При сушенето на смартфона, достатъчно е да го поставите на суха и равна повърхност. Най-добрият вариант би бил незабавно да отидете в сервизен център, където специалистите правилно ще изсушат устройството.

Понякога се случва така, че след падане във водата телефонът първоначално работи добре, а след това се изключва и не реагира. Това се обяснява просто: понякога водата води до корозия, която след известно време се разраства и засяга все повече и повече части.

Можете да разберете, че процесът на корозия е започнал, от дисплея на смартфона. На екрана могат да се появят бели или жълти петна, вертикални или хоризонтални ивици, осветяване на отделни пиксели. Дисплеят може също така да не реагира при натискане на определени области от него.

Също така, поради влагата много често страдат високоговорителите на апарата. 

Ако след самостоятелно изсушаване смартфонът не работи, тогава трябва да го отнесете в сервиз.

Източник: iXBT.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: