Спрете да накланяте главата си към вашия смартфон

Спрете да накланяте главата си към вашия смартфон Снимка: Ferra.ru

По отношение натоварването на врата, това е равносилно на седенето на 6-годишно дете върху него

Непрекъснатото прелистване на социалните мрежи на смартфона ви може да бъде по-опасно, отколкото си мислите, пише MyDrivers.

Според китайски учени, дългото време, прекарано с наведена надолу глава, причинява значителни щети на шийния отдел на гръбначния стълб, сравними с натиск от 45 кг.

При ъгъл от 60 градуса това напрежение става равносилно на налягането, което бихте имали, ако на врата ви седи дете на 6-годишна възраст!

Дългосрочната употреба на телефона в това положение може да увеличи натиска върху междупрешленните дискове и тяхното износване, да причини компресия на кръвоносните съдове и нервите, което да доведе до заболявания на шийния отдел на гръбначния стълб.

Позата с наведена глава става все по-разпространена сред потребителите на смартфони и често достига над 45 градуса. Колкото по-ниско е наведена главата, толкова повече напрежение изпитват мускулите в задната част на врата.

Симптомите могат да включват изтръпване на крайниците, загуба на чувствителността, световъртеж, главоболие, гадене, повръщане, замъглено зрение и други.

За да се намали вредното въздействие, лекарите съветват да се правят специални упражнения за шията, насочени към  разхблаване на напрегнатите и притиснати мускули на врата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: