Япония и Финландия започват съвместно да разработват 6G мрежа


Очаква се в бъдеще към разработката от шесто поколение да се присъединят и американските компании Cisco и Intel

Още не са затихнали протестите и опасенията за вредата им по цял свят срещу инсталирането на 5G мрежи, телекомуникационните компании на Финландия и Япония започват изследвания за създаване на мрежа от шесто поколение. 

Nokia се присъедини към финландската група 6G Flagship и японския консорциум по популяризирането на 5G мрежата. Заедно те ще се опитат да създадат общоприети стандарти в областта на 6G мрежи, където засега доминират китайските телекомуникационни компании, включително Huawei

Неотдавна бе съобщено, че Япония и САЩ отделят общо 4,5 милиарда долара за развитие на мрежа от шесто поколение. Японско-финландският консорциум се нуждае от сътрудничество с „трети” страни, за да създаде универсални стандарти в противовес на китайските разработки. Очаква се в бъдеще към разработката от шесто поколение да се присъединят и американските компании Cisco и Intel.

Предвижда се 6G мрежата да влезе в комерсиална експлоатация в началото на 30-те години на настоящия век, съобщават медии.

Междувременно Huawei планира нейните разработки в областта на шестото поколение телекомуникации да достигнат 50 пъти по-голяма скорост от 5G мрежите.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: