Удар по Intel и AMD: Китай задължи телекомите да се откажат от чужди процесори до 27 г.

Удар по Intel и AMD: Китай задължи телекомите да се откажат от чужди процесори до 27 г. Снимка: Huawei

Още при президента Тръмп американските власти започнаха кампания за изтласкване на китайското оборудване на Huawei и ZTE от националните комуникационни мрежи не само в САЩ, но и в приятелски страни

 Според The ​​Wall Street Journal сега огледалните действия на китайските власти предполагат директива към китайските телеком оператори да отказват да използват компоненти с чужд произход.
 

Източникът разбра за това в резултат на бюлетин, получен от трите най-големи мобилни оператора в Китай. Местните участници на пазара сега ще трябва да заменят ключово оборудване в своите мрежи с помощта на ключови чуждестранни компоненти до 2027 г.

Очевидно доставките на проектирани от Америка централни процесори, като продукти на Intel и AMD, които се използват като част от базови станции, ще бъдат атакувани.

Според съобщения в чуждестранни медии още през 2022 г. китайските правителствени организации и държавните компании са били посъветвани да спрат да използват софтуер, разработен от чужбина до 2027 г., а през март тази година подобна инициатива възникна в областта на персоналните компютри.

Ако новата информация на WSJ е вярна, тогава следващата вълна на „заместване на вноса“ в Китай ще засегне процесорите, използвани в базовите станции и друго телекомуникационно оборудване, работещо в Китай. Телекомуникационните оператори бяха помолени да разработят план за заместване на вноса, валиден до 2027 г., както и да извършат проверка на оборудването, за да идентифицират ключови компоненти на западното производство.

Инвеститорите вече бяха разстроени от подобна новина, тъй като китайският пазар за Intel миналата година се оказа най-важният по отношение на приходите, тъй като осигури 27% от общите парични постъпления на компанията.

Телекомуникационните оператори в Китай ще бъдат принудени да преминат към използване на процесори, разработени от Китай. Преди началото на търговията акциите на Intel поевтиняха с повече от процент и половина, акциите на AMD поевтиняха пропорционално.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: