В сезона на ваканциите: Божествената храна на остров Лемнос

В сезона на ваканциите: Божествената храна на остров Лемнос Снимка: Pixabay

Остров Лемнос предлага на гостите си златни плажове, богата история, несравнимо гостоприемство и липса на досадни тълпи туристи, а храната... тя наистина е наслада.

На Лемнос е една от най-добрите кухни на Гърция. Вариациите на много от традиционните за страната ястия тук имат още по-специален вкус, защото се приготвят от свежи и чисти продукти.

Вечерята на острова е истински ритуал. Безкрайните разговори на всяка маса се смесват с шума от лекия бриз, с потракването на приборите и звъна на чашите при наздравиците.

Масата ви тук ще се окаже отрупана с прясна, уханна и прекрасно приготвена храна. Специалитетът на острова е пастата „Фломария” с богат сос от домати и подправки и с бавно печено говеждо месо.

Любителите на сиренето ще открият, че Лемнос е рай за тях: мелихлоро е вид твърдо сирене, приготвено от овче и козе мляко, докато калатаки е бяло саламурено сирене. Класическото сирене фета обаче без съмнение е фаворитът на всички времена.

Морската храна е това, което обикновено доминира в менютата по егейските острови и Лемнос не прави изключение. Всички таверни на брега на морето сервират вкусни порции октопод на скара и пържени калмари. Но, разбира се, освен морските продукти се предлагат и много меса – стифадото със заешко или сувлаки със свинско с гарнитура от чипс от червени чушки и дзадзики са върховно преживяване.

Медът е друг специалитет на Лемнос, местните хора от столетия са известни с добива на превъзходен ароматен мед. Най-популярен е медът на основата на мащерка, напоен с още диви билки от острова. Непременно опитайте меда хасапис, печелил награди за качество – заради него определено си струва да пътувате до град Мудрос в източната част на острова.

Островът има и дълга традиция в производството на вина. Неслучайно още Омир отбелязва в „Илиада”, че по време на Троянската война войската се снабдявала с „искрящо“ вино именно от Лемнос. Почвата с нейните вулканични наноси и средиземноморският климат изключително благоприятстват отглеждането на лозя.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: