Гърция ще инвестира € 1 милиард във възобновяема енергия

Гърция ще инвестира € 1 милиард във възобновяема енергия Снимка: eureporter.co

Европейската комисия даде зелена светлина за изразходването на средствата, с подкрепата на Фонда за модернизация на ЕС

Фондът има за цел да подпомогне държави-членки с по-ниски доходи да модернизират своите енергийни системи и да повишат енергийната си ефективност, в т. ч. България, Чехия, Естония, Хърватия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Португалия, Полша, Румъния, Словакия и Словения

Европейската комисия (ЕК) смята, че Гърция ще разработи два „забележителни проекта”, които трябва да бъдат завършени до средата на 2025 г. Първият, наречен Faethon, предвижда изграждането на два фотоволтаични блока, всеки с капацитет от 252 MW, заедно с подстанция с изключително високо напрежение и интегрирани агрегати за съхранение на излишната енергия, така че да се използва в моменти на пиково потребление. 

Вторият проект Seli включва изграждането на 309 MW фотоволтаичен блок с интегрирана система за съхранение на енергия с литиево-йонна батерия. Този проект е насочен към оптимизиране на производството на електроенергия и разделянето му от системата за разпределение, с цел стабилизиране на мрежата.

Използването на средствата беше одобрено вчера, съгласно правилата на ЕС за държавна помощ на основание, че подкрепата е необходима и подходяща за целите на ЕС за декарбонизация, климатична неутралност и намаляване на зависимостта от внос на изкопаеми горива. 

Гърция определено върви към лидерското място в развитието на възобновяемите енергийни източници на Балканите. Изпълнителният орган на ЕС очаква двата проекта да увеличат производството на възобновяема енергия в страната с 8%, засилвайки значително гъвкавостта на енергийната система – показател, който ЕС смята за ключов и особено необходим, предвид плановете на блока до 2030 г. 69% от електроенергията в ЕС да идва от възобновяеми източници, с перспектива до 2050 г. този дял да нарасне до 80%, се казва в изявлението на Комисията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: