
В най-стария работещ ресторант в света пещта гори от близо три века
- Туризъм
- Текст:

Според Книгата на рекордите на Гинес, Sobrino de Botín е най-старият ресторант в света, или поне най-старият, представил всички доказателства за рекорда. За „Ботин” през 1932 г. пише Хемингуей във „Фиеста”, Греъм Грийн го споменава през 1982 г. в романа „Монсеньор Кихот”, а в трилъра си от епохата на Студената война „Икона“ (1996), Фредерик Форсайт описва средновековната таверна „Ботин” като идеалното място за срещи на шпиони.
Легенди твърдят също, че преди да го приемат в Кралската академия през 1765 г., в „Ботин” е разнасял таблите бъдещият велик художник Франсиско Гоя.
Сутеренът, най-старата част на „Ботин”, датира от 1590 г. и от тогава „не е променен“, казва пред The Epoch Times един от тримата настоящи собственици на Sobrino de Botín, 72-годишният Антонио Гонзалес.
Ресторантът носи името на френският готвач Жан Ботин, женен за испанка от Астурия, който през 1725 г. отваря малка таверна в същата изба, над която вече е изграден хан, на № 17 на Calle de Cuchilleros – уличката на продавачите на ножове, ножици и прибори за хранене в района на процъфтяващия занаятчийски пазар близо до Plaza Mayor в центъра на Мадрид, с улички на кожарите, ковачите, майсторите в подковаването на коне и пр.

Жан Ботин завещава таверната си на своя племенник, който увековечава този акт в името на ресторанта - Sobrino de Botín („Племенникът на Ботин”). „Петзвездното” ястие на заведението е печено прасенце или агне, които добиват непостижимия си вкус, изпечени на дъбови дърва в зиданата пещ, запазена от първата таверна на Жан Ботин, т.е., от 1725 г. Твърди се, че огънят в тази пещ от тогава не е изгасвал – нито през Гражданската война, нито по време на пандемията.
Семейство Гонсалес поема управлението през 1927 г., с надеждата да разшири бизнеса, но тримата братя - Антонио, Хосе и Карлос успяват да се заемат с това едва след Гражданската война, създавайки „Ботин” такъв, какъвто е днес.
Започват с екип от 7 служители, за да предоставят днес работа на 89 души. Много неща обаче са същите – и живата испанска традиционна музика в средновековната таверна, и фасадата, и печеното прасенце, казва Антонио Гонзалес, разкривайки тайната на тривековното дълголетие - „верността към кулинарната индивидуалност” на първия „Ботин”.
Отличното обслужване на клиентите и висококачествените продукти също са от съществено значение, добавя уебсайтът на ресторанта, който се снабдява с прясно месо три или четири пъти в седмицата, направо от най-прочутите биологични животновъдни ферми на Испания.
Но ако сте в Мадрид, не разчитайте да намерите място в Sobrino de Botín – ако искате да се насладите на средновековното му меню, по-добре си запазете маса онлайн и отделете поне няколко часа, за да зарадвате небцето си.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
