Стокообменът между България и Гърция достигна рекордни нива

Стокообменът между България и Гърция достигна рекордни нива Снимка: Министерство на икономиката

Министър Богданов: Стокообменът между България и Гърция достигна рекордни нива от 5,9 млрд. евро

Стокообменът между България и Гърция достигна рекордни нива от 5,9 млрд. евро през 2022 год., отчитайки приблизително 30% ръст, сравнено с 2021 година“. С тези думи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов откри българската палата на 87-ия Солунски международен панаир, заедно с гръцкият си колега министърът на националната икономика и финансите Констанинос Хадзидакис. От българска страна на събитието присъстваха още министрите на финансите и туризма – Асен Василев и Зарица Динкова, както и представители на предприятия, организации и институции.

С фокус върху България като страна-почетен гост от днес започва тазгодишното издание на изложението в град Солун, Гърция. Двамата министри коментираха неограничените възможности за растеж, които България и Гърция могат да постигнат, надграждайки своя икономически и търговски потенциал. „Гърция е важен търговски партньор на България“, подчерта министър Богданов. 

По неговите думи страната ни е атрактивна инвестиционна дестинация за гръцкия бизнес  и доказателство за това е нарасналото значително присъствие на компании с гръцки капитал – вече над 18 000. „Гръцките инвестиции в България достигат повече от 3 млрд. евро, като за 2023 г. преките чуждестранни инвестиции в България са с обем от над 300 млн. евро.“, каза още той.  

Mинистър Богданов подчерта, че двете страни имат потенциал да създадат заедно регионален енергиен хъб за Югоизточна Европа, важността на който ще бъде както регионална, така и със сериозно положително отражение на цяла Европа.От своя страна гръцкият министър на националната икономика и финансите Констанинос Хадзидакис обяви, че България е втората по значимост дестинация за износ на стоки от гръцки предприемачи. „Ще задълбочим двустранното сътрудничество в секторите иновации, нови технологии и енергетика“, допълни той. 

Двамата министри обиколиха българските щандове на 87-ия Солунски международен панаир. Тази година страната ни е представена от 60 български компании и организации от различни сектори. Министър Богданов обяви стартирането на два нови проекта - първите карго полети от страна на българската компания Дронамикс на гръцкия пазар и новата програма на Ендуросат за изстрелване в ниска орбита на сателитна констелация. Гърция е първият пазар, на който Дронамикс ще започне търговски полети. Техен партньор в южната ни съседка е логистичната компания Golden Cargo, част от Golden Union. Първите маршрути в Гърция ще свържат Атина с Крит и с Кавала, като през 2024 г. предстои да се отворят и други дестинации, обслужвани от Дронамикс с дронове, произведени в България. Програмата Bulgarian Sentinel Program на Ендуросат се очаква да стартира през следващата година и да предостави огромни възможности за развитие на нови технологии за сигурност, наблюдение на околната среда и ранна превенция при бедствия и аварии. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: