Гърция премахва държавния монопол върху висшето образование

Гърция премахва държавния монопол върху висшето образование Снимка: peoplesdispatch.org

Гръцките законодатели одобриха мащабни реформи, които дават зелена улица на частните университети

Часове преди гласуването, което започна в петък вечерта и приключи след полунощ, протестиращи атакуваха полицията пред парламента с бензинови бомби, докато около 18 000 души демонстрираха в центъра на Атина срещу законопроекта. Полицията обвини няколко десетки агресивни демонстранти и използва сълзотворен газ. Девет граждани и седем полицейски служители са ранени, трима протестиращи са арестувани. 

Като цяло обаче, петъчният мигинг беше мирен, завършвнайки цикъл от седмици демонстрации, в които се включиха силни леви студентски организации, преподаватели и университетски служители. Въпреки това проучванията на общественото мнение показват, че повечето гърци са съгласни със създаването на частни университети.

В парламента законопроектът спечели с гласовете на 159 депутати, срещо 129, които гласуваха „против”. Дясноцентристкото правителство на Гърция смята, че реформата ще помогне за завръщането на много квалифицирани кадри в страната. „Трябва да кажем категорично „да“ на тази мярка като гаранция за по-голяма свобода и по-голям достъп до знания за всички гръцки студенти“, каза премиерът Кириакос Мицотакис пред парламента преди гласуването.

„Това правителство иска да приватизира всичко, докато разходите за живот се покачват, а заплатите ни остават жалки. Частният сектор идва и демонтира общественото образование, използвайки ресурси, за които няма да плати нищо“, каза Анна Адамиди, студентка по философия, пред Associated Press. Против реформите са и всички опозиционни партии, които смятат, че законопроектът нарушава конституцията и ще създаде две категории студенти.

Частното висше образование в Гърция и сега е законно, но новото законодателство ще изравни дипломите от проверени частни образователни институции с дипломите от държавните университети. Чуждестранните университети ще могат да откриват в Гърция, клонове, които ще функционират като структури с нестопанска цел, въпреки че ще събират такси за обучение. 

В момента студентите в Гърция са над 650 000, плюс 40 000, които учат в чужбина, информира Министерството на образованието преди дебата. През последните седмици правителството на Мицотакис осъществи още няколко големи реформи, в т. ч. легализирането на еднополовите бракове и гласуването по пощата за предстоящите избори за Европейски парламент през юни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: