Актуална информация за епидемичната обстановка на 10.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 10.03.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

От утре, 11 март, започва имунизацията с ваксина срещу COVID-19 в оповестените имунизационни центрове на територията на София град. Ваксинирането ще бъде само с ваксина на производителя „АстраЗенека“. От СРЗИ призовават всички да спазват регистрирания час за посещение, за да няма струпване на хора пред кабинетите.

В София от петък всички ученици от 5. до 12. клас преминават към онлайн обучение, а всички заведения, включително и тези в хотелите, и игралните зали, ще работят до 22,00 часа. Онлайн обучение се въвежда във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Детските градини и яслите ще работят като досега.Срокът на действие на новите мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март.

Продължават работа кабинетите в общинските ДКЦ-та или бивши поликлиники, които да позволят на хората, които са със съмнения или с по-леки симптоми, да посещават, да получават медицинска помощ, да правят своите тестове, без да натоварват допълнително лечебните заведения.

Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт. Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно. В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито. Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191.

В Бургас от петък затварят молове и фитнес зали, а учениците от 5. до 12. клас преминават към онлайн обучение за 2 седмици. Носенето на маски на открито е задължително, ограничават се масовите мероприя на открито и закрито - обяви здравният министър след заседание на Общинския кризисен щаб. 

В Плевен се въвеждат по-строги противоепидемични мерки. От 15 до 26 март се спират присъствените учебни занятия за учениците от 5. до 12. клас. Затварят се молове, фитнеси, театри, кина и се забраняват масовите прояви. Спират се всички извънкласни занимания, провеждане на масови мероприятия, всякакви концертни дейности - театри, кина, изложби. Носенето на защитни маски е в местата, където се очакват струпвания на много хора, но това не се отнася за улиците и за парковете. Леглата в болничните заведения за лечение, предвидени за ковид, се увеличават на 20%. Новозаразените в област Плевен са 142, сочат новите данни на Единния информационен портал.

В Шуменска област се очаква да бъде взето решение дали да бъдат затегнати ограничителните мерки, въведени заради коронавируса. Регионът попада в червената зона с 456 заразени на 100 000 души население.Най-много от случаите са в областния град, затова и строгите мерки ще бъдат приложени там – продължаване на дистанционното обучение, засилване на контрола в хипермаркетите.

Областният управител проф. Стефан Желев ще предложи работното време на заведенията да бъде до 22,00 часа, каквато беше и мярката при втората вълна от COVID-19.

Новите случаи на коронавирус в област Шумен са 79, сочат обновените в полунощ данни на Единния информационен портал. 50% от леглата в болницата са за пациенти с COVID-19. Пълни са 90%. Болните в болницата са 205, четири от тях са деца. Ежедневно постъпват по около 25 души, натискът се наблюдава от началото на март. Лечебното заведение е единственото в областта, което приема спешни пациенти. Плановият прием е спрян.

Продължава тенденцията за увеличаване на заразените с коронавирус в Пазарджик. За последното денонощие положителните случаи на COVID-19 са малко под 100. Рязко са скочили и повикванията в Спешната помощ. Всичките сovid легла в пазарджишката многопрофилна болница са запълнени. Запълнен е и капацитетът на триажното отделение, обяви директорът на здравното заведение д-р Красимир Темнилов.

По-строги мерки срещу разпространението на коронавируса влизат в сила в Ямболска област. Учениците от 5. до 12. клас преминават към дистанционно обучение, реши оперативният щаб. Затягането на мерките се налага заради повишената заболеваемост и растящия брой на пациентите в лечебните заведения. Освен за учениците се въвежда и организация за детските градини и яслите. Те ще се затварят при болно дете или член от персонала. Пенсионерските клубове се затварят до 24 март. Читалищата, както и залите ще работят с капацитет до 30%.

Работното време на заведенията няма да бъде променяно, но ще се следи дали се спазват мерките за безопасност. Отново ще се засилят проверките в големите хранителни магазини. В момента в сovid отделенията на двете болници в Ямбол са настанени 72 души, от които 6 в реанимация, заболеваемостта вече достига 330 на 100 000 население.

Интензивното отделение за лечение на пациенти с COVID-19 в многопрофилната болница в Добрич е със запълнен капацитет. Здравното заведение няма възможност за прием на повече хора с тежки усложнения от коронавирусната инфекция. Ръководството на болницата се обърна с апел към жителите на областта за стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Огнище на COVID-19 е регистрирано в Дома за стари хора в Сливен. Положителни са 9 потребители и 5 души от персонала. Един от настанените в дома е починал. Трима от домуващите  и служител са хоспитализирани. Останалите  болни са изолирани в сovid сектор на отделен етаж в дома. Контактните им лица са карантинирани. Днес са взети 42 проби от персонала, очакват се PCR тестовете на 11 потребители, които са били контактни на болните.  В Дома за стари хора домуващите са над 90, а служителите близо 50. 

През последното денонощие случаите на COVID-19 в областта са 99. Сред тях са трима ученици, един учител и служител в детско заведение. Починали са четирима души с коронавирус. Активните случаи в областта са 831. 

В област Благоевград от утре се въвеждат допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Те засягат учебния процес, работата на заведенията, моловете, както и масовите мероприятия на открито и закрито.

От утре до 25 март учениците от 5. до 12. клас преминават в дистанционна форма на обучение. Малките ученици продължават в присъствена форма, но апелът към родителите и учителите е да бъдат изключително отговорни при проява на симптоми.

Затварят се търговските обекти тип МОЛ отново за срок от 14 дни. Въвежда се и намаляване на работното време на ресторантите и заведенията до 22 ч. Забранява се и провеждането на масови мероприятия на открито и закрито. Засилва се контролът по спазване на изискванията за отстояние, носене на маски и дезинфекция на обществени места и в сградите.

Кърджали е вече в червената зона на заболеваемост, но сovid картината в областта е по-добра в сравнение с останалите в страната. Към днешната дата заболеваемостта е 134,6 на 100 000 души население, а има и области, в които тя е над 300 на 100 000. Областният кризисен щаб ще обсъди утре на редовното си заседание дали се налага затягане на мерките. В болницата са разкрити допълнителни 12 легла.

Данните за България:

3502 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 17 193 теста (най-голям брой новозаразени от 8 декември 2020 г.). Положителни са 20,4% от пробите (най-висок процент от 30 декември 2020 г.), показват данните в Eдинния информационен портал.

Починали с COVID-19 са 138, като оздравели са отчетени 3403 за последното денонощие.

В болници вече са настанени 6017 души (най-голям брой от 22 декември 2020 г.), 497 от тях в интензивни отделения.

Най-много са новите случаи в София-град – 882. Следват областите: Бургас – 441; Варна – 272; Пловдив – 217.

Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 10 582 лица - медицински служители. 76 са новите случаи, регистрирани през последните 24 часа.

Поставените ваксини за денонощие са 8019, общият им брой е 302 151. Общо ваксинирани лица с втора доза - 51 644.

По света:

Европейската комисия договори с Pfizer/BioNTech доставка на 4 млн. допълнителни ваксини срещу COVID-19 за страните членки в рамките на следващите две седмици. Целта е да се атакуват т.нар. горещи точки, както и да се улесни трансграничното пътуване. Дозите на ваксината ще се доставят в допълнение към планираните вече доставки. Преди това Pfizer се ангажира да достави общо 500 милиона дози ваксини на Европейския съюз до края на 2021 г.

От утре - 11 март, българските граждани ще могат да влизат в Австрия  с бърз антигенен тест, направен в рамките на 48 часа. Досега изискването беше изследването да е било направено не по-късно от 72 часа преди това, уточняват от Единния информационен портал.

Ако пътуващите не разполагат с документ за тест за COVID-19, то са задължени да си направят изследване в рамките на 24 часа от влизане в Австрия. Остава изискването за регистрация до 72 часа преди влизане в Австрия на всички идващи от България, тъй като страната ни попада в австрийския списък с държави, считани за рискови региони заради коронавируса. От портала припомнят и че пътуващите подлежат на 10-дневна карантина - с възможност за съкращаване при още един отрицателен тест - PCR или антигенен, направен 5 дни след влизане в Австрия.

Броят на новите коронавирусни инфекции в Гърция достигна 3215 за денонощие, според новите данни, публикувани от Националната организация за обществено здраве (EODY). От новите случаи 1572 са регистрирани в Атика, 395 в Солун и 149 в Ахая. Общият брой тестове, проведени в страната през последните 24 часа, е 60 038. През същия период са регистрирани 46 смъртни случая от коронавирус, като общият брой на смъртните случаи в Гърция достигна 6843. В момента в интензивните отделения има 484 интубирани пациенти. 

В Испания обсъждат План за консенсусни мерки. Той предвижда строги ограничения по време на предстоящите Великденски празници.

Правителството на Педро Санчес предлага от 26 март до 9 април, когато са католическите Великденски празници, да бъде забранена мобилността на гражданите между отделните региони, за да не се разнася заразата. Те са притеснени, че ако се разреши напускането на отделните общини, по подобие на Коледните празници, е възможно да има ново покачване на заболеваемостта.

Ограниченията за полети от Великобритания, Бразилия и Южна Африка до Испания се удължават до 30 март. Решението е на централното правителство на Педро Санчес с цел да се ограничи разпространението на щамовете на COVID-19 от тези държави. Решението за ограничаване на пътуването от Великобритания важи и за морския транспорт до Испания.

Полицейски час заради разпространението на коронавируса се въвежда от днес в Република Северна Македония като част от мерките за ограничаване разпространението на COVID-19. Ограничението за движение ще бъде от 22 до 5 часа и се въвежда за срок от две седмици. По информация на българското посолство в Скопие вътрешният транспорт функционира в намален режим. Обществените заведения работят до 21 часа, с изключение на тези на летища, бензиностанции и хотели, които работят с редовното си работно време.

От Министерството на външните работи припомнят, че за българските граждани няма ограничителни мерки при влизане в Република Северна Македония. Няма ограничение и за транзитно преминаване на граждани. Всички гранични пунктове в страната са отворени, както и летищата.

Чили изпревари Израел като страната в света, ваксинираща най-много хора срещу COVID-19 на 100 жители, предаде ДПА. Съгласно новите данни в Чили са поставяни средно 1,08 дози дневно на 100 жители през последните седем дни, докато за Израел показателят е 1,03 дози.

Общо в страната с население 18 милиона души поне по една доза ваксина е поставена на 4 176 094 граждани от началото на кампанията през декември или на над 21 процента от населението.

Чили, наред с Мексико и Коста Рика, е сред латиноамериканските държави, които първи започнаха да ваксинират населението си и рано договориха закупуване на ваксини. В резултат страната успя да си гарантира 35 милиона дози, 10 милиона от които вече са пристигнали. Повечето са на китайската компания „Синовак“, отбелязва БТА.

Въпреки ваксинационната кампания Чили все още отчита високи нива на разпространение на коронавируса с над 5000 нови случая дневно за няколко последователни дни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: