Актуална информация за епидемичната обстановка на 9 март 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 9 март 2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

На работно съвещание при премиера Бойко Борисов бе взето решение министърът на здравеопазването Костадин Ангелов да прекрати отпуската си във връзка с предизборната кампания, за да се заеме приоритетно със справянето с разпространението на вируса у нас. Това се налага заради увеличаването на новите случаи на заразени.

Да се спрат свижданията в болниците в Пловдив и областта заради увеличения брой на случаите с коронавирус, е взел решение Областният медицински щаб. Отново се увеличават там и леглата в COVID отделенията. Засега обаче няма да се преустановява плановият прием в болниците и да се спират операциите.

Спират плановият прием и плановите операции и в болниците в област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. В обхвата на мерките не попадат Болницата за рехабилитация в Котел, както и дейностите по ражданията в болничните заведения.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че е потвърдена доставката на 300 хиляди дози ваксини срещу COVID-19. Освен това се очаква и потвърждение за нови 200 хиляди дози. Днес са доставени 76 800 дози от препарата на „АстраЗенека“. Половината от тях са за София, останалите ще бъдат разпределени по области.

Данните за България:

2995 са положителните проби за COVID-19 за последното денонощие при направени 17 056 теста, съобщи Единният информационен център. 
38 424 са активните случаи в момента, от тях 5903 се лекуват в болнични условия, а 503 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 1228 души за последното денонощие.
За последните 24 часа са починали 150 души с усложнения от COVID-19.
Ваксинирани са 5501 души за денонощието, общо ваксинираните у нас са 294 132 от началото на кампанията на 27 декември 2020 г.

По света:

В Италия жертвите на COVID-19 вече са над 100 000 души. С 23% се е увеличил броят на заразените на 7-дневна база през миналата седмица. Премиерът Марио Драги коментира, че кампанията по ваксинирането ще бъде ускорена. Заедно с това Италия разреши и поставянето на ваксината на „АстраЗенека" на лица над 65 години.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ излязоха с актуализирани насоки за пандемията, според които в момента се смята, че е безопасно ваксинираните с две дози да се събират на малки групи на закрито без предпазни маски и мерки за дистанция. Напълно ваксинираните също така не се нуждаят от поставяне под карантина или тестване, ако са били изложени на коронавируса, стига те да са безсимптомни.

Нидерландия удължи вечерния час до 31 март. Изключения ще бъдат направени в периода 15-17 март заради парламентарните избори.

Норвегия стана поредната държава, разрешила употребата на ваксината на „АстраЗенека“ за хора над 65-годишна възраст на базата на ново британско проучване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: