Списъкът с държави в „червената зона“ на заразяване се актуализира от днес

Списъкът с държави в „червената зона“ на заразяване се актуализира от днес

Актуална информация за епидемичната обстановка на 19 юли 2021 г.

У нас  

„От днес български гражданин или лице със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България, или член на неговото семейство, в т.ч. и деца, които пристигат в страната от държава в „червената зона“ и не представят на органите на граничния здравен контрол отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция, считано от датата на пробонабиране, се поставят под карантина за срок от 10 дни у дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор“, съобщи Министерство на здравеопазването. 

Със заповед на министъра на здравеопазването се актуализира списъкът на държавите по цветови зони и на държавите, за които е налице информация за установена значителна негативна промяна в епидемичната ситуация. В „червена зона“ вече попадат и Република Кипър, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Испания, Фиджи и Емирство Кувейт. Гражданите на тези страни няма да бъдат допускани на територията на България. Забраната е валидна и за туристите от тези страни. Изключение се прави само за българските граждани, пристигащи оттам. Те трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от стъпването в България. 

Отпадна 10-дневната карантина при влизане от България в Англия и Шотландия. Ваксинираните срещу COVID-19 обаче не са освободени от тест преди пътуването си, уточниха от външното ни министерство. 

48 часа преди заминаване българските граждани трябва да попълнят формуляр за локализация на пътници до 3 дни преди да заминат, да направят PCR тест и да платят за втори тест, който трябва да направят на първия или на втория ден от пристигането си. Ако тестът се окаже положителен, те ще подлежат на 10-дневна карантина.  

По отношение на червената зона - тя е най-важна за нас, защото това са страни с най-висок риск от внос на някои от вариантите, както и високата заболеваемост при тях. Иначе естествено, че всички български граждани и членовете на техните семейства имат право да влязат в България, независимо от това какви документи носят. Ако те имат предвартилно направени изследвания, това е по-добрият вариант. Но за тези, които нямат, ние изискваме и ако нямат, те се поставят под карантина за 10 дни. В случай че направят веднага след влизането и изпратят по електронен път съответния документ, то директорът на Регионалната здравна инспекция отменя карантината“, обясни доц. Ангел Кунчев.  

Напълно съм наясно, че всяка нова мярка затруднява свободното движение на хора, но ние сме свели до минимум изискванията. Вижте какво прави Китай за собствените си граждани, когато се връщат“, заяви още главният здравен инспектор. По думите му реципрочност има в мерките, като същото се отнася и за транзитно преминаващите. Мерките са абсолютно съразмерни и са в съответствие с препоръките на Европейската комисия, увери той. 
 

В 15 области на страната няма нито един новорегистриран случай за изминалото денонощие. По данни от Единния информационен портал новите случаи са 35 - малко над половин процент от направените 5936 теста. 

744 са хоспитализираните, 88 от тях са на интензивно лечение. Активните случаи са 7617. Петима са починалите за последните 24 часа, а излекуваните са четирима.  

2044 дози ваксини са поставени за денонощието. Общо поставените дози са 1 911 953. Преминалите пълен ваксинационен цикъл у нас към днешна дата са 874 080. Най-много са напълно ваксинираните в София – 265 101, Пловдив – 87 984, и Варна – 61 471. 

По света 

Тайванското правителство одобри използването и производството на кандидат-ваксината на Медиджен ваксин, което е важна стъпка в плановете на острова да разработи собствени ваксини, за да се защити от COVID-19, предаде Ройтерс. Разработването на собствена ваксина беше важна цел на тайванското правителство, въпреки че то поръча и 20 милиона дози от „Модерна“, „АстраЗенека“ и глобалната програма КОВАКС. При клиничните изпитания в Тайван е било доказано, че антителата, създавани от кандидат-ваксината на Медиджен са „не по-лоши“ от тези, създавани от ваксината на AstraZeneca и няма сериозни опасения за странични ефекти, заяви здравното министерство на страната. Медиджен обаче ще трябва да предоставя месечен доклад за безопасността на кандидат-ваксината, която ще бъде поставяна на лица над 20-годишна възраст с интервал от 28 дни между двете инжекции. 

Британският премиер Борис Джонсън призова за предпазливост, след като повечето ограничения за социалните контакти бяха вдигнати в Англия в т.нар. Ден на свободата, предаде BBC. От днес, 19 юли, вече няма забрана колко хора могат да се събират на едно място или да присъстват на събития, а нощните клубове отвориха отново врати в полунощ. Предпазните маски ще бъдат препоръчителни на някои места, но не и задължителни. Премиерът, финансовият и здравният министър са в самоизолация на фона на предупреждения за ръст на новозаразените. Някои учени прогнозират, че инфекциите на Острова – в момента около 50 000 дневно, може да достигнат до 200 000 на денонощие по-късно през лятото. Големият ден беше помрачен от повсеместен хаос, тъй като приложението на Националната здравна служба нареди на стотици хиляди хора да се самоизолират. 

Гръцките здравни власти обявиха 1558 нови случая на коронавирус за 24-часовия период, както и 10 нови смъртни случая. В страната не достигат местата за карантинираните туристи. Очаква се още днес мобилизация на хотели. Собствениците на хотели и частни квартири отказват да приемат туристи под карантина. По информация на Министерството на здравеопазването под риск да се въведат строги противоепидемични мерки, и то до дни, са островите Санторини, Йос, част от Крит и остров Парос. Започнаха да анулират резервации за Миконос, а почиващите на острова туристи напускат, коментират хотелиерите. Очаква се да се редуцира потокът от туристи, ако още острови се поставят под карантина, категорични са туроператорите. 

Франция не изключва възможността полицейски час да бъде въведен отново, за да се противодейства на разпространението на коронавируса. Това заяви днес държавният министър по европейските въпроси Клемон Бун, предаде Ройтерс. Страната съобщи вчера за над 12 500 нови заразявания с коронавирус и за трети ден случаите надхвърлиха 10 000. Новите случаи се увеличават заради бързото разпространение на варианта делта. Бун също така каза, че решението на Великобритания да наложи ограничения на пътниците от Франция е „прекалено“. „Не смятаме, че решенията на Великобритания почиват изцяло на научни основания. Според нас те са прекалени“, заяви той. Британските власти обявиха, че пристигащите ще трябва да останат под карантина за 10 дни. 

Двата най-големи града в Австралия се готвят да останат под строгите ограничения, наложени във връзка с COVID-19, след като Мелбърн удължи петдневното затваряне, целящо да ограничи вирулентна зараза, информира „Франс прес“. „Тези ограничения просто не могат да приключат утре вечерта в полунощ“, настоя премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс, без да казва колко дълго ще продължи локдаунът в Мелбърн. Около 12 млн. души са затворени в Мелбърн и Сидни, където продължаващите вече месец ограничения не успяха да потушат огнището на делта-варианта на коронавируса. През 18-те месеца от началото на пандемията Австралия като цяло успя да предотврати масово предаване на заразата, но сега регистрира повече от 100 новозаразени в рамките на 24 часа, което затруднява усилията за проследяване на контактите. 

Организаторите на Олимпиадата в Токио съобщиха, че новите случаи със заразени с COVID-19 спортисти от днес вече са три. Домакините обявиха за един инфектиран състезател, който обаче не живее в олимпийското село. Новите случаи на инфектирани с коронавирус, свързани с Олимпиадата, са общо 10, в това число представители на медиите, доставчици и друг персонал. 
От отбора на Южна Африка потвърдиха, че двама от футболистите, Табисо Моняне и Комохело Махлаци, са дали положителни тестове, както и видеоанализаторът на тима Марио Маша. Южноафриканците, които се готвят за първия си мач на Игрите срещу домакина Япония в четвъртък, са под карантина и очакват разрешение да продължат да тренират, след като всички са направили извънредни тестове.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: