Kовид ваксините вече са задължителни за здравните работници в Гърция и Франция

Kовид ваксините вече са задължителни за здравните работници в Гърция и Франция Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 13.07.2021 г.

Данните за България:

14 723 са направените тестове за денонощието, 83 са новите случаи на коронавирус,
746 се лекуват в болнични условия, а 95 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 212 души за последното денонощие, а 4 души са починали от усложнения от COVID-19.

Поставените ваксини за деня са 8427. Общ брой на лицата със завършен ваксинационен цикъл – 852 420.

По света:

В Гърция броят на новозаразените продължава да нараства – 3000 нови случая на коронавирус отчетоха днес. Здравните власти обявиха, че ваксинацията на възрастовата група от 15 до 17 години стартира от четвъртък, 15 юли. Също така според изявление на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис ваксината става задължителна за всички здравни работници, работещи в държавни и частни болници и клиники. Те ще бъдат задължени да се ваксинират до началото на септември. Нежелаещите да го направят ще излизат принудително в неплатен отпуск.

Министърът на инфраструктурата и транспорта Костас Караманлис съобщи освен това, че се обмислят допълнителни бонуси и отстъпки за ваксинираните пътници в обществения транспорт.

От петък, 16 юли, до края на август в южната ни съседка във всички закрити помещения на заведенията ще се допускат само ваксинирани срещу показване на сертификат. Глобите за собствениците на заведения, които не спазват разпоредбата, са от 2 хиляди до 10 хиляди евро и отнемане на лиценз до два месеца.

Със сертификат за поставени ваксини ще се посещават и всички спортни събития.

В Гърция също така работодателите в държавния и в частния сектор получават право да изискват здравния статус на служителите си, което е нарушение на закона за личните данни според юристи.

Френският президент Еманюел Макрон също обяви, че здравните работници в страната трябва да се ваксинират до 15 септември. В телевизионно обръщение към нацията той заяви и че се въвеждат специални пропуски за всеки, който иска да отиде на ресторант или търговски център, да постъпи в болница или да пътува с влак и самолет. За да получат такъв пропуск, хората трябва да докажат, че са напълно ваксинирани, наскоро са се възстановили от вируса или да представят отрицателен тест.

От СЗО съветват да не смесват ваксини срещу COVID-19 на различни производители, тъй като липсват достатъчно данни за въздействието им върху здравето. Главният учен на СЗО, доктор Сумия Сваминатан, нарече тази тенденция „опасна”. „Тук сме в зона без данни, без доказателства, що се отнася до смесване и съответствие”, посочи тя.

Компанията „Пфайзер“ настоява американските и европейските регулатори да разрешат поставянето на трета доза, в допълнение на двудозовия режим, но здравни служители са на мнение, че няма медицински доказателства за необходимостта от нея. След среща на американските здравни власти с представители на „Пфайзер“ бе съобщено, че американците, които са напълно ваксинирани, нямат нужда от трета доза.

В Португалия се увеличава броят на хоспитализираните с COVID-19. Съобщава се за над 720 души, приети в болница, което е най-голямата бройка от месец март насам. Влошаването на епидемичната ситуация се дължи на бързото разпространение на щама „Делта”, тъй като 90% от новите случаи са причинени от него.

В Русия съобщиха за рекордните 780 смъртни случаи, причинени от COVID-19. Това е най-големият брой починали за денонощие в страната от началото на пандемията.

Израел започна ваксиниране с трета доза на пациенти с онкологични заболявания и такива, претърпели трансплантации. В страната броят на новозаразените е нараснал до най-високото си ниво от края на март. Сред новозаразените има млади хора и такива, които вече са ваксинирани с две дози.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: