Случаите на морбили в Европа са скочили 45 пъти миналата година

Случаите на морбили в Европа са скочили 45 пъти миналата година Снимка: unicef.org

Тревожната констатаци съобщи Световната здравна организация (СЗО) и призова за спешни мерки, за да се предотврати по-нататъшното разпространение

През 2023 г. с морбили са се заразили повече от 42 200 души, в сравнение с 941 през цялата 2022 г.,  пише ВВС. Според СЗО, това е резултат от по-малкото ваксинирани деца по време на пандемията. По данни на  NHS England, само в Обединеното кралство повече от 3,4 милиона деца под 16-годишна възраст са неваксинирни, т.е., незащитени и изложени на риск да се разболеят от морбили.

Говорейки за ситуацията в Европа, д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО, каза: „Видяхме в региона не само това многократно увеличение на случаите на морбили, но и близо 21 000 хоспитализации и пет смъртни случая, свързани с морбили. Това е тревожно и единственият начин да предпазим децата е ваксинацията”.

От СЗО казват, че миналата година всички възрастови групи са били засегнати от морбили. Като цяло, два от всеки пет случая са при деца на възраст от 1 до 4 години, а един от всеки пет случая е при възрастни на 20 и повече години. Същевременно процентът на ваксинирани в Европа е паднал от 96% през 2019 г. на 93% през 2022 г.

Този привидно малък спад във ваксинирането означава, че през тези две години повече от 1,8 милиона деца в Европа са пропуснали ваксинация срещу морбили.

С бума на възобновените международни пътувания след пандемията и премахването на мерките за социално дистанциране, рискът от разпространение на морбили през границите и в рамките на общностите е много по-голям - особено сред неваксинираното население. СЗО предупреди, че дори страни, в които заболяването е елиминирано, са изложени на риск от големи огнища. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: