Милано въвежда строги правила, за да подобри качеството на въздуха

Милано въвежда строги правила, за да подобри качеството на въздуха Снимка: wantedinmilan.com

Сухото време и високите температури влошиха проблема със смога в столицата на северния италиански регион Ломбардия .

До вторник девет от 12-те провинции в региона бяха в режим на извънредна ситгуация заради замърсения въздух, така че в понеделник властите обявиха новите временни мерки за намаляване на замърсяването. Въведени бяха ограничения в най-рисковите практики - отоплението на жилищата (основно в частните сгради), поливането на посевите с отпадъчни води и използването на тежкотоварни моторни превозни средства през деня. 

Очаква се прогнозата за дъжд и вятър от днес да облекчи ситуацията в Ломбардия и други части на долината на река По – зона с принципно много ниска скорост на вятъра, обградена от трите си страни от хребетите на Алпите и Апенините, отбелязва Euronews.

Проблемът със смога в региона привлече вниманието в неделя, когато швейцарска компания за мониторинг на замърсяването на въздуха IQAir, определи въздуха в Милано като „нездравословен“, с 24 пъти по-високо ниво на замърсяване с прахови частици (PM2,5) отпрепоръчителната норма на Световната здравна организация (СЗО).

Коснстатацията класира Милано на трето място по замърсен въздух в света, след Дака в Бангладеш и Лахор в Пакистан. Регионалното звено на агенцията за опазване на околната среда ARPA оспорва оценката, посочвайки, че се вземат предвид само измерванията за последните няколко дни, докато според дългосрочните средни стойности Милано е на 531-во място по замърсен въздух.

Все пак от ARPA са съгласни, че въздухът в града е преминал допустимите граници през последните дни, което задейства мерките срешу замърсяващите практики и тежкотоварния трафик в най-засегнатите части в региона.

Същевременно Италианското дружество по медицина на околната среда (SIMA) коментира, че замърсеният въздух в страната се свърза със смъртта на около 80 000 души годишно – най-тежка равносметка в европейски мащаб. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: