Ваксините срещу COVID-19 не са „експериментални”, съобщи МЗ

Ваксините срещу COVID-19 не са „експериментални”, съобщи МЗ

Актуална информация за епидемичната обстановка на 16 юли 2021 г.

У нас  

Ваксините срещу COVID-19 не са „експериментални”. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Лица и организации, които твърдят, че ваксините срещу COVID-19 са „експериментални”, са пропуснали изпитванията върху животни и завършилите клинични проучвания с участието на хора. Всички ваксини срещу COVID-19 са преминали през стандартни тестове за безопасност, преди да бъдат одобрени за употреба. 

Стандартна процедура е мониторингът на безопасността да продължи и след пълното одобрение на ваксините. Ваксините на „Джонсън и Джонсън” и „АстраЗенека” са вирусни векторни ваксини - вид ваксини, използвани също по време на огнища на ебола, както и при проучвания на заболявания, включително грип, зика и ХИВ. И двете използват модифицирана и отслабена версия на безвреден аденовирус, за да доставят инструкции на клетките ни, които пък да започнат да произвеждат части от протеини на коронавируса. Това ще провокира имунен отговор и ще предотврати бъдеща инфекция. 

Ваксините срещу COVID-19, произведени от „Пфайзер” и „Модерна”, използват информационна РНК (mRNA), за да генерират подобен имунен отговор. Въпреки че това са първите иРНК ваксини, които се прилагат широко, технологията, която стои зад тях, е разработвана в продължение на няколко десетилетия. 

Данните за България 

94 са новите случаи на хора, заразени с коронавирус. Това е 0,7% от направените 13 816 теста, съобщава Единният информационен портал. Активните случаи са 7558. В болници остават 741 пациенти, 93-ма от тях  се лекуват в интензивни отделения. Починалите през денонощието са 5, а оздравели са 73 души. 

Поставените COVID ваксини за миналото денонощие са 11 655. Общо са поставени 1 896 574 дози.  

По света 

Властите в Гърция поставиха няколко популярни туристически дестинации в зоната с по-висок риск от заразяване с коронавирус. В актуализираната COVID карта попадат островите Миконос, Санторини, Парос и Крит, съобщиха здравните власти в Атина. По данни на гръцките здравни власти на Миконос броят на случаите на новозаразенни с COVID-19 се е утроил за седмица, а на Санторини - два пъти. Щамът делта представлява 50% от случаите на заразяване в страната. Президентът на Фондацията за биомедицински изследвания към Атинската академия Димитрис Танос заяви, че делта се е развил като доминиращ щам по-рано от предвиденото, добавяйки, че четвъртата вълна на коронавирус вече е в ход.  

Клубовете и музикалните заведения на открито в страната ще работят само за клиенти, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, предвижда публикуваното днес постановление за новите мерки срещу коронавируса в Гърция. За всички заведения на закрито, ресторанти, кафенета, киносалони и театри важи забрана да бъдат посещавани от неваксинирани или непреболедували клиенти. Ваксинацията се удостоверява със съответния сертификат на хартия или в електронна форма, а преболедуването - с документ, който се издава 30 дни след първия отрицателен тест и важи в продължение на 180 дни.  

Ваксинираните срещу коронавирус не са освободени от тест преди пътуване от България до Англия и Шотландия. Това поясняват от Министерството на външните работи. Уточнението е по повод включването на страната ни в „зеления списък” на т.нар. светофарна система на ограниченията за пътуване до Великобритания. От МВнР посочват, че от 4,00 часа на 19 юли 2021 г. отпада 10-дневната карантина при влизане от България в Англия и Шотландия, но останалите правила остават в сила, включително за ваксинирани срещу COVID-19. Изискването за попълване на формуляр за локализация на пътници (PLF) - 48 часа преди пътуването, остава в сила, както и това за направен тест за COVID-19 до 72 часа (3 дни) преди заминаването. Остава в сила и изискването пристигащите да резервират и заплатят тест за COVID-19 за следващите 2 дни след пристигането. Същите правила важат и за Шотландия. 

Правителството на Словакия обяви днес, че ще продължи да изисква задължителна карантина за всички неваксинирани, пристигащи от чужбина, въпреки решение в обратния смисъл на Конституционния съд, предаде БТА. Хората, които не са ваксинирани срещу коронавирус, все така трябва да остават под 14-дневна задължителна карантина. Политици от социалдемократическата опозиция разкритикуваха въведената на 9 юли мярка като прикрито налагане на задължителна ваксинация и сезираха Конституционния съд, който преустанови прилагането на разпореждането. Докато се изясни дали неравнопоставеното отношение към ваксинирани и неваксинирани е в противоречие с конституцията, властите трябва да се придържат към правилата отпреди 9 юли, постанови Конституционният съд. Правителството и здравните власти обаче заобиколиха това решение с правен трик: то ще влезе в сила, когато бъде публикувано в Държавен вестник - нещо, което ще стане най-рано в понеделник. Дотогава те ще продължат да поставят неваксинираните под карантина. „Това е единственият начин Словакия да се предпази от внасянето на варианта делта на новия коронавирус”, коментира министърът на здравеопазването Владимир Ленгварски. 

От 1 август в Унгария ще се предлага трета доза ваксина срещу COVID-19, а ваксинацията ще стане задължителна за всички здравни работници. Това съобщи днес премиерът Виктор Орбан, цитиран от Reuters. Третата доза ще се поставя по преценка на лекар най-малко четири месеца след втората, ако не бъде решено друго. Унгария е една от държавите от Европейския съюз, в които кампанията по ваксиниране срещу коронавирус е най-напреднала. Досега в 10-милионната страна са ваксинирани над 5,5 милиона човека. Тя е и първата страна членка, започнала да използва руски и китайски ваксини, които още не са одобрени от европейския лекарствен регулатор. В Унгария са прилагат също препаратите на западните компании „Пфайзер”, „Модерна” и „АстраЗенека”. 

СЗО остави в сила извънредното положение в международен мащаб, което беше обявено на 30 януари 2020 г. Комитетът към СЗО се събира на всеки три месеца, за да преразгледа ситуацията. Това беше осмата такава среща от регистрирането на първите случаи на COVID-19 в Китай. Организацията предупреждава важните предпазни мерки срещу коронавируса да не се прекратяват твърде рано, съобщава ДПА. „Носенето на маски, спазването на физическа дистанция, честата хигиена на ръцете и доброто проветряване на вътрешните помещения остават от ключово значение за намаляване на предаването на коронавируса”, заявяват от Комитета за извънредните ситуации към СЗО. 

Върховният съд на Каталуния разреши повторното въвеждане на вечерен час в 161 каталунски общини. Автономният регион е с най-високи показатели по заболеваемост в сравнение с останалите, която при младите от 20 до 29 години надхвърля 3300 случая на 100 000 жители.  
Според испанските закони след отпадането на централизираното управление на пандемията, всяко от регионалните правителство има право да въвежда ограничителни мерки на територията на автономната провинция, но те трябва да бъдат предварително одобрени от Върховния съд. След въведената забрана за събирания на повече от 10 души и задължителното затваряне на всички дейности половин час след полунощ, сега се въвежда отново вечерен час от 1 до 6 сутринта. Ограничението ще засегне 80% от жителите на Каталуния и ще е в сила, докато честотата на заразяване е по-голяма от 400 случая на 100 000 жители. Петата вълна на пандемията в Испания се разраства предимно сред младите, като средната стойност за страната е вече над 500 случая на 100 000 жители. Последно такива показатели бяха регистрирани на 12 февруари.

До края на август вариантът делта ще представлява 90% от всички варианти на SARS-CoV-2, циркулиращи в ЕС, прогнозират Европейската агенция по лекарствата EMA и Европейският център за контрол на заболяванията ECDC в съвместна позиция. „От съществено значение е държавите членки да ускорят ваксинационните програми, включително и осигуряването на втората доза за случаите, в които се препоръчва такава, както и да запълнят възможно най-бързо пропуските в имунизационните си кампании“, подчертават от EMA и ECDC, като допълват, че не е изключена и възможността да се появят нови варианти на вируса. Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) прогнозира рязко увеличение на новозаразени с COVID-19 до 1 август, като предвижда петкратно увеличение на заболеваемостта спрямо отчетените в момента 90 на 100 000 души население.  

Засега EMA и ECDC не са в състояние да дадат окончателни препоръки относно използването на различни ваксини COVID-19 за двете дози. Двете институции допълват, че все още е твърде рано да се потвърди дали и кога ще е необходима бустерна доза, тъй като няма натрупани достатъчно данни от ваксинационни кампании и текущи проучвания, от които да става ясно колко дълго ще продължи защитата от ваксините. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: