Делта-вариантът на COVID-19 застрашава гръцкия туризъм

Делта-вариантът на COVID-19 застрашава гръцкия туризъм Снимка: slivenmedia.com

Актуална информация за епидемичната обстановка на 08.07.2021 г.

У нас:

План за действие при евентуална нова коронавирусна вълна беше представен от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Планът предвижда ограничителни мерки да бъдат налагани в четири фази - зелена, жълта, червена и тъмночервена, според броя на заразените и на настанените в болници. 

Планът предвижда затваряне на детски градини само в краен случай. При висока заболеваемост ще се посещават от деца, чиито родители са ваксинирани.

Ако страната влезе в тъмночервената зона, ще останат да работят само хранителните магазини, аптеките, някои банкови институции, стоки от първа необходимост – това е крайната фаза. Тъмночервената зона означава над 500 новозаразени на 100 000 души население. При навлизане в тъмночервената зона ще бъде въвеждан пълен локдаун и само доставки по домовете, но от ваксиниран персонал. Предвиждат се и локални затваряния на области с цел да се избегне разпространението на огнища, като решенията за това ще се вземат от РЗИ и от държавния здравен инспектор.

Докато все още сме в зелена зона, се предвижда да се придържаме към план за всички болници, което означава, че ако сега има хора, нуждаещи се от хоспитализация, те да бъдат настанявани в инфекциозни отделения на болниците. При достигане на по-високи нива на заболяемост, ще се настаняват хора във всички болници – има готовност за откриване на нови отделения. За момента се предвижда да се осигурят и „чисти“ стаи за онкоболни.

Изчислено е, че следваща вълна ще ни струва около 500 млн. лева.

От днес пристигащите от Русия, Испания и Кипър ще влизат у нас след представяне на цифров Covid сертификат за изследване или сходен документ за отрицателен PCR тест.

Тестът трябва да е направен до 72 часа преди пристигане на българска територия. Това гласи заповед на здравното министерство.

Специфични противоепидемични мерки към тези граждани ще се прилагат, ако се установи негативна промяна в епидемичната обстановка в някоя от изброените държави.

Данните за България:

60 са новите случаи на коронавирус, или близо половин процент от направените над 12 200 теста през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.

Най-много - 12 случая, са откритите инфекции в София, докато в 10 области не са регистрирани новозаразени.

Двама души с COVID-19 са починали, а като излекувани са посочени 146 души.

959 са пациентите с коронавирус в болница, 113 са в интензивни отделения.

Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус, са 13 448. Един нов случай е регистриран през последното денонощие.

12 842 дози с ваксина са поставени за денонощие, с което общият им брой достигна 1 823 403. Със завършен ваксинационен курс са малко над 836 хиляди души.

По света: 

Във Великобритания случаите на заразявания с COVID-19 за първи път надхвърлиха 30 000 за денонощие от януари насам. Увеличението става на фона на факта, че премиерът Борис Джонсън защити в парламента вдигането на ограничителните мерки на 19 юли.

32 548 заразени и 33 жертви е статистиката за последното денонощие. За последен път над 30 000 заразени е имало на 24 януари. По-рано в Камарата на общините Борис Джонсън заяви, че връзката между заразяванията и сериозните заболявания и смърт е прекъсната, а това дава основания за премахване на ограниченията. 

Учените обаче се опасяват, че данните показват, че могат да се сбъднат прогнозите за по 100 000 заразявания дневно след вдигането на локдауна на 19 юли, а това от своя страна е лоша новина за националното здравеопазване. 

Данните за хоспитализирането показват, че напоследък в болници постъпват средно над 330 души, но за вчера бройката е била малко над 2000. 

В Гърция се очаква връщане на част от мерките поради повишаване на случаите на заразени от короновирус. За последното денонощие те са 1820 души.

Новата „делта вълна“ на COVID-19 вече се отразява на гръцкия туризъм. Хотелиери от Миконос съобщават за анулиране на резервации, както и на чартърни полети към острова. Очакваните нови ограничителни мерки разколебават част от желаещите чужденци да почиват в Гърция.

Ограничението на броя на клиентите в ресторанти, таверни и барове, което влиза в сила от днес, ще доведе до фалиране на заведения, коментират техните собственици пред медиите.

Правителството обсъжда и се очаква до ден да върне задължителното носене на маски навън поради промяна в епидемиологичната обстановка.

Според лекарите основните огнища на вируса са сред младите хора, които участват в „ковидпартита“ в заведенията.

Днес на пристанище Рафина пристигна ферибот от остров Йос, като всички пътници бяха тествани и част от тях са заразени. Всички са присъствали на младежко събиране на брега на морето.

За голяма криза в туристическия сектор съобщават от съюза на агенциите за недвижими имоти. Дори петзвездни хотели вече се продават на остров Крит и на Халкидики. По-голям е броят на предлаганите хотели и хижи в зимните курорти, които не работят от 2019 г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: