Актуална информация за епидемичната обстановка на 07.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 07.03.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Темпът на ваксинации срещу коронавирус в Европа притеснява инвеститорите, съобщи Bloomberg. Според агенцията забавянето на възобновяването на бизнеса с един или два месеца може да струва на икономиката на ЕС от 50 до 100 милиарда евро.

Нови ограничения влизат в сила в Естония днес поради разпространението на коронавирус: според правителствената пресслужба всички нехранителни магазини и заведения за обществено хранене ще бъдат затворени през почивните дни. Изключение е направено за аптеките, магазините за оптика и магазините за домашни любимци, които ще работят през почивните дни. Заведенията за обществено хранене все още ще могат да обслужват клиентите на място до 18,00 часа в  делничните дни.

Като предпазна мярка австрийските власти решиха да преустановят употребата на партида ваксина на AstraZeneca поради смърт на една ваксинирана жена и заболяване на друга. Това се посочва в съобщението на Австрийската федерална служба за безопасност на здравето (BASG).

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 115,2 милиона души, от които 2,5 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 116 милиона души, над 2,58 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи продължават да са САЩ, където са открити 28,8 милиона заразени. На второ място е Индия (11,1 милиона), на трето - Бразилия (10,8 милиона), на четвърто - Русия, на пето - Великобритания (4,2 милиона). Повече от 3 милиона заразени са открити също във Франция, Испания и Италия.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро беше ваксиниран срещу коронавируса с ваксината „Спутник V". Той получи първата доза от руския препарат със съпругата си. По-рано Мадуро каза, че за първите три месеца властите планират да инокулират 10 милиона жители с руската ваксина.

Американският сенат одобри плана на президента Джо Байдън за спасяването на икономиката с 1,9 трилиона долара. Пакетът от мерки предполага директни плащания към американците в размер на 1,4 хиляди долара, както и подкрепа за местните власти и бизнеса.

Носенето на две защитни маски едновременно е неефективно, това показва моделът, изграден със суперкомпютъра Fugaku. Според учените използването на втора маска съвсем незначително повишава ефективността на блокиране на дихателните секрети по време на кашлица и дишане, съобщава Ройтерс.

Изградените модели показали, че използването на единична защитна маска от нетъкан материал, когато се носи правилно, блокира около 85% от дихателните секрети. Когато върху тази маска се носи още една такава, показателят за ефективност се увеличава незначително - до 89%.
 

Властите в Китай доставят безвъзмездно ваксини срещу коронавирус в 69 държави, а в други 43 ги продават, заяви министърът на външните работи Уан И. Пекин е обещал да предостави 10 милиона дози ваксина за нуждите предимно на развиващите се страни чрез програмата COVAX, предаде БГНЕС.

У нас:

Областният кризисен щаб в Кюстендил поиска да получи спешно 10 хиляди дози ваксини срещу коронавируса. Целта е да бъдат ваксинирани хората, записани при личните лекари, тъй като заболеваемостта в Кюстендилска област вече е 530 души на 100 хиляди население, предаде БНР.

1426 са новите случаи на COVID-19 в България, сочат данните към 00,00 часа на 7 март. Те са установени с 10 473 теста. Положителните тестове са 13,6%. Цялата седмица положителните проби се движеха около 18%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: