Актуална информация за епидемичната обстановка на 8 март 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 8 март 2021 г.

На територията на София положението с леглата за заразени с коронавирус е тревожно


У нас 

На днешния ден преди една година в България бяха отчетени първите случаи на заразени с коронавирус. От тогава до сега у нас потвърдените случаи са над 260 000.  
„Първите случаи на COVID-19 в България бяха в болниците в Габрово и Плевен. Тогава имахме само 2 работещи лаборатории, нямаше бързи антигенни тестове, нямаше над 150 лаборатории, нямаше маски, защитни облекла. Въпреки това мисля, че всичко беше под контрол. Грешката беше, че се допуснаха много хора, едната част, наричайки се лекари, другите не лекари, да създадат едно недоверие в обществото, а оттам идва и страхът. Аз винаги съм бил честен с хората, не съм скривал нищо, пред съвестта си съм чист, пред моите пациенти и пред българските граждани, пари не съм взимал за промоция за ваксини", припомни пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев. Той очаква след две години коронавирусът да придобие характер на сезонно заболяване. 

„На територията на София положението с леглата за заразени с коронавирус е тревожно. През последните седмици има трайно увеличение на случаите с около 700 до 800 на брой седмично. Засега в болниците все още има свободни легла. Заети са 65% от интензивните легла и малко над 55% от леглата за леки и тежки случаи.” Това заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев в студиото на Нова телевизия. „Столичната РЗИ е в постоянен контакт с директорите на болниците. При нужда могат да се разкрият още легла за заразени с COVID-19. Ситуацията се следи денонощно”, каза още той. 

21 060 дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ пристигнаха днес у нас. Това е втората доставка от общо пет очаквани от компанията през този месец, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. „Имаме потвърждение, че в рамките на март ще бъдат доставени 105 300 дози. Това ще се случи в пет доставки по 21 060 дози“, отбеляза Кирилов. До 12 март се очаква и компанията „АстраЗенека“ да достави в страната ни общо 105 600 дози от ваксината си на две пратки, с което ще бъдат възстановени и зелените коридори за свободна имунизация срещу COVID-19. 

Като превантивна мярка срещу увеличението на COVID случаите от днес спират плановия прием и свижданията във всички лечебни заведения в София и в област Варна. Ще бъдат допускани само планови дейности, свързани с трансплантации, лечение на онкологични заболявания, асистирана репродукция и раждане, рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Забранено е влизането на външни лица, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.  

Заради високата заболеваемост от COVID-19 и в област Пазарджик се преустановява плановият прием в болниците. Заповедта е на директора на РЗИ д-р Фани Петрова и не се отнася за хората с онкологични заболявания, бременните и пациентите с продължително лечение и психиатрична помощ. 

В област Велико Търново също от днес е спрян плановият прием на пациенти в болниците и плановата оперативна дейност заради увеличения брой на COVID болни. За неограничен период се преустановяват и свижданията в болниците, се посочва в заповедта на директора на РЗИ - Велико Търново, д-р Евгения Недева. 

Плевен също спира плановите операции в лечебните заведения в областта заради увеличения брой новозаразени с коронавирус. Областният оперативен щаб в града реши да направи задължително и носенето на предпазни маски във всички открити и закрити тържища, изложения и места, където се струпва голям контингент от хора. До 27 март се спират посещенията и свижданията в болниците. 

Данните за България 

Положителни са 16,73% от направените 2971 теста през изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Общо 497 са новите случаи на коронавирус, активните случаи са 36 807. Най-много са новите случаи в София-град – 160. Следват Пловдив – 30, и Плевен с 29. Броят на хоспитализираните е 5776, като това е най-голямият брой на лекуващи се в болници от 22 декември 2020 г. От тях 456 са в интензивно отделение. Като излекувани са отчетени 385 души. Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са общо 10 614, 21 случая са регистрирани през последните 24 часа.  

Ваксини в последните 24 часа са били поставени на 1513  души. Общо ваксинираните лица с втора доза са 50 056. 

По света 

С отварянето на училищата в Англия от днес, 8 март, започва постепенното облекчаване на строгите ограничения в наложения локдаун заради коронавируса. Също от днес ще бъде позволено на двама души от различни домакинства да се срещат на открито не само за разходка или друга физическа активност, но и да седнат на кафе на пейка в парка, например. За последното денонощие бяха регистрирани само 82 смъртни случая, което не се е случвало от началото на октомври. Междувременно вече 23,4 милиона британци получиха първа доза ваксина.  

От днес Белгия частично разхлабва мерките срещу пандемията от коронавирус. Вече е разрешено навън да се събират 10 души вместо четирима, както беше досега. Присъстващите на погребения се ограничават до 50 души при необходимата дистанция. Дейностите на младежите са допустими при общо 10 души вътре и 25 навън. Премиерът на кралството Александър де Кро поясни в петък, че отваряне на ресторанти, кафенета и хотели може да се очаква едва през май, когато процентът на ваксинираните от рисковите групи ще е достатъчно висок.  
До този момент в страната първа имунизация са получили над 600 000 души.  

Нова Зеландия обяви, че ще използва само ваксината на „Пфайзер“ за имунизиране на гражданите си срещу коронавируса, отказвайки се от първоначалните планове да ползва четири различни ваксини, предаде АП. Министър-председателката Джасинда Ардърн съобщи за промяната в стратегията, обяснявайки я с ефективността на ваксината на „Пфайзер“. Тя изтъкна, че така всички новозеландци ще имат по-лесен и по-справедлив достъп до една и съща ваксина. Основание за това решение обаче отчасти може да е и забавянето в процедурата по одобряване на ваксините. Досега здравните регулатори в страната са одобрили единствено препарата на „Пфайзер“ и проучват още две ваксини, посочва БТА. Ардърн каза още, че Нова Зеландия е купила 10 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“, което е достатъчно за имунизирането на 5 милиона жители с необходимите две дози, като министър-председателката уточни, че се очаква по-голямата част от поръчаните количества да бъдат доставени през втората половина на годината. 

Борбата срещу коронавируса в Европа върви по-бавно от очакваното и това от своя страна води до забавяне на икономическото възстановяване и бави възстановяването на работата на бизнеса, отбелязва агенция Bloomberg. Инвеститорите са загрижени от нарастващото разпространение на COVID-19 в ЕС, тъй като това може да наруши техните стратегии, добавя агенцията. На етапа на разработване на ваксините Европейската комисия е договорила около 2,3 милиарда дози за страните членки на съюза. Населението на ЕС е около 450 милиона. „Европа трябва да ускори темпото на ваксиниране, ако иска да победи вируса. <...> В същото време (процесът на ваксиниране) е затруднен от бюрокрация и противоречиви изявления на властите", цитира агенцията директорът на Основния фонд за глобални инвеститори Симу Шах. 

Словакия, страната, регистрирала най-високи в света нива на смъртни случаи от COVID-19, получи от Франция 15 000 дози ваксини срещу коронавирус на „АстраЗенека“, съобщи словашкият премиер Игор Матович, цитиран от АФП. Премиерът нарече пратката „голям приятелски жест“ и „много полезен и приятен подарък“ от Франция. Страната с население от 5,4 млн. души е регистрирала средно 24,09 смъртни случая на 100 000 души през последните 14 дни. В страната е установен южноафриканският вариант на коронавируса, съобщи словашкото здравно министерство. 

Турция е поставила вече над 10 милиона дози ваксина срещу новия коронавирус, съобщи Анадолската агенция. Около 7,6 милиона души са получили първа доза, а над 2,4 милиона и втората доза от препарата на китайската компания „Синовак", информира здравното министерство на страната. В Истанбул, където живее близо една пета от турското население, са поставени около 1,6 милиона дози ваксина, от които 1,2 милиона първа доза и 420 хиляди - втора. След Истанбул най-много ваксини са поставени в столицата Анкара - над 823 хиляди дози. Страната извършва досега ваксинацията с ваксината на китайската фирма Sinovac, при която интервалът между поставянето на първата и втората доза е 28 дни. 

От началото на април Тайланд съкращава от 14 на 7 дни срока на задължителната карантина за пристигащи в страната чужденци, които са ваксинирани срещу коронавируса, съобщи днес здравният министър Анутин Чарнвиракул, цитиран от Ройтерс. 
Ваксинацията трябва да е направена до три месеца преди пътуването, а от пристигащите ще се изисква също да представят отрицателен резултат от тест за COVIDД-19, каза министърът. Хората, които не са имунизирани, но имат удостоверение, че не са заразени с коронавирус, ще трябва да останат под карантина 10 дни, допълни той. 

От края на март Германия ще ускори драстично кампанията си за ваксинация с около 10 млн. седмични ваксини, според информация на финансовия министър Олаф Шолц, пише Bloomberg. През април, май и юни центровете за ваксинация и лекарите ще трябва да поставят милиони дози всяка седмица.Правителството на канцлера Ангела Меркел е подложено на критики заради бавната кампания за ваксинация срещу COVID-19 в страната. Досега Германия е направила средно 8,8 дози на 100 души. За сравнение, поставените дози в САЩ са с 27 повече, а в Обединеното кралство – с почти 35. Междувременно тази седмица се очаква ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson да бъде одобрена в Европа. Това заяви европейският комисар за вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон. Този ход също би ускорил ваксинациите в блока. 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: