Маските остават въпрос на личен избор в Англия

Маските остават въпрос на личен избор в Англия

Актуална информация за епидемичната обстановка на 5 юли 2021 г.

У нас 

Отрицателната нагласа към ваксинирането отличава България на фона на други европейски страни, заяви пред БНР държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш. „Доколкото разбирам, в България хората не искат да се ваксинират, защото не вярват на ваксините или се боят от последствията или симптомите. Президентът на България каза преди няколко дни, че това е голям проблем за България. А имат ваксините. Защото явно ваксинирането не е част от културата там“, посочи Закариаш. 

Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения и разкрити центрове за ваксинация, но въпреки това резултатите от ваксинирането не са задоволили очакванията. Това заяви пред БНТ проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет по ваксинации. Според него интересът към ваксинирането е угаснал, като това се дължи на по-малкия брой заболели, хубавото време и факта, че все повече хора излизат в отпуска. По думите му така грижата към ваксинирането е минала на заден план. Гигов каза още, че е важно процесът да се ускори, тъй като в страната има ваксини, на които срокът на годност изтича през следващия месец. Не трябва да се допуска изхвърляне на ваксини, заяви той. „Това е просто недопустимо. При наличието на тези ваксини ние да бракуваме ваксини. Разбира се, като им изтече срокът на годност, те ще трябва да бъдат бракувани. Ние трябва максимално да ускорим тази кампания и всички да участваме“, каза още професорът. 

Столичната община от днес приема заявки от фирми, предприятия и бизнес центрове, в които има поне 50 служители, желаещи да се ваксинират. При тях ще бъде изпратен ваксинационен екип на място. Целта е да се улесни и ускори процесът на ваксинация в София. Продължава и ваксинацията чрез мобилни пунктове, организирана от Столична община и Столичната РЗИ. Работят и пунктове на закрито в търговските центрове „Парадайс“, „Сердика център“ и „Ринг мол“. В тях желаещите граждани ще могат да се ваксинират от 13,00 до 18,.00 ч. 

Продължава и ваксинацията в 8 общински поликлиники (диагностично консултативни центрове) в София. Тя се извършва в делничните дни, след предварително записване. 

Данните за България 

Няма починали с коронавирусна инфекция през изминалото денонощие, сочат данните в Единния информационен портал. Не са регистрирани нови заразявания в 16 области от страната. Новите случаи са 19 - под половин процент от направените 3900 теста. Хоспитализираните са 1245, от тях 152 са в интензивни отделения. Активните случаи са 8588. 92 са излекуваните за денонощието, общо от началото на пандемията като излекувани се посочват 395 981. 

2157 са поставените за последните 24 часа дози ваксина. Общият брой лица със завършен ваксинационен цикъл е 820 975. 

По света 

От 19 юли носенето на маска като предпазна мярка срещу COVID-19 ще става по личен избор в Англия. Ще разчитаме на личната отговорност на хората, каза в интервю британският министър по жилищната политика Робърт Дженрик. Той поясни, че ограниченията ще отпаднат с успешното напредване на ваксинационната програма. Министърът допусна, че новите случаи ще продължат да растат значително с отпадането на мерките, но е време британците да се научат „да живеят с вируса“. В Шотландия, Уелс и Северна Ирландия властите решават независимо от Лондон кои ограничения да останат и кои да отпаднат. В Шотландия правителството вече обяви, че задължителното носене на маски ще остане в сила, докато в Уелс политиката по този въпрос се очаква да бъде преразгледана в средата на месеца. 

В същото време здравният министър на Франция Оливие Веран предупреди, че четвърта вълна на пандемията може да настъпи в страната още към края на юли. Пациентите с COVID-19 в интензивни отделения надхвърлиха 1100, а от пет дни броят на новите случаи на зараза расте. Досега малко над половината от населението на Франция е получило поне една доза ваксина. По думите на Веран причината за четвъртата вълна е бързото разпространение на делта- варианта на вируса. „Английският пример показва, че нова вълна от епидемия е възможна още в края на юли и началото на август”, предупреди той. „Можем да ограничим нейните санитарни последици, ако се съобразим с ограничителни мерки, ваксинираме се и правим редовни тестове”, каза още Веран. 

Индийският вариант на коронавируса (вариант „делта” според новата класификация на СЗО) вероятно ще причини по-тежки заболявания от другите разновидности, заяви Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести в САЩ, предаде NBC. Според американски изследователи, посоченият вариант „изглежда по-смъртоносен“, тъй като „причинява по-сериозни заболявания, което води до хоспитализация, а в по-чести случаи и до смърт“. Според университета „Джонс Хопкинс“, който прави изчисленията си въз основа на информация от федералните и местните власти, в САЩ са открити над 33,7 милиона случая на коронавирусна инфекция от началото на епидемията, а над 605 хиляди души са починали. Страната се нарежда на първо място в света и по двата показателя. 

Гърция въвежда от днес, 5 юли, нови правила за пътуване по вътрешните линии на самолети и фериботи и на пристанищата се чака повече време заради стриктна проверка на документите за здравния статус на пътниците. За да пътувате с ферибот в Гърция, е препоръчително да пристигнете на пристанището час или два преди отплаване, предупреждават местните власти. За ферибот, както и със самолет по вътрешните линии, се изисква сертификат за ваксиниране, отрицателен PCR тест или бърз тест. Гръцкото правителство засили агитацията по кампанията за ваксиниране, като включи и общините в нея. Властите се опасяват от увеличаване броя на заразените, които в някои дни достигат до хиляда души на ден. В районите с регистрирани случаи на делта-вариант на коронавируса изпращат мобилни екипи за ваксиниране и тестват масово местното население и туристите. Гърция няма да затваря граници, нито ще обяви пълен локдаун, но ще ограничи движението на неваксинираните, заяви премиерът Кириакос Мицотакис. 

В Испания продължава тенденция на нарастване на случаите на заразени с COVID-19 сред по-младото население, което все още не е ваксинирано. В някои автономни региони във възрастовата група от 20 до 30 години честотата на заразяване вече е 945 случая на 100 000 жители, а от 10 до 19 години достигна 506 случая. Отпадането на ограниченията и задължителното носене на маски на открито, както и краят на учебната година доведоха до засилване на нощния живот сред младите без спазване на  необходимата дистанция, а оттам и до рязко нарастване на броя на заразените. Според Министерството на здравеопазването скоростта на разпространение (Rt) вече е 2,5 - т.е. всеки 100 заразени заразяват средно 250 души. Средната възраст на инфектираните е 26 години и затова властите пренасочиха усилията си за ваксинация към младите.  

Премиерът на Норвегия Ерна Солберг обяви, че правителството е решило да отложи последния етап на облекчаване на мерките до края на юли или по-късно, в зависимост от развитието на епидемиологичната ситуация, съобщава Reuters. Въпреки че настоящият процент на заразяване е нисък, има опасения, че делта-вариантът може да причини четвърта вълна, каза тя, като добави, че данните ще бъдат преразгледани отново в края на юли или началото на август. Мерките, които ще останат в сила в страната, включват барове и ресторанти, ограничения за 20 души на събирания в частни домове и ограничения за развлекателни спортове за възрастни. През тази седмица ще бъдат премахнати някои мерки, включително ще бъде разрешено присъствието на зрители за събития на открито и ще бъде облекчено социалното дистанциране за ваксинирани хора. 

Броят на официално регистрираните заразени с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие в Русия е 24 353 души, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигна 5 635 294 души, съобщи руският оперативен щаб за борба със заразата, цитиран от ТАСС. Страната се нарежда на пето място в света по брой заразени по време на пандемията след САЩ, Индия, Бразилия и Франция. Броят на хората, заразени с коронавируса в Москва, се е увеличил с 6557 души през последните 24 часа срещу 7624 вчера, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в руската столица вече е 1 394 332 души. 

Увеличаването на заразените с COVID-19 в Израел дава „предварителен сигнал“, че ваксината на Pfizer/BioNTech може да е по-малко ефективна за предотвратяване на леки заболявания от варианта делта. Това обяви топ специалист, цитиран от „Франс прес“. Ала Ран Баличер, председател на националния оперативен щаб на Израел за COVID-19  подчертава, че е „твърде рано точно да се оценява ефективността на ваксината срещу делта-варианта“, но „известно намаляване на ефективността на ваксината е вероятно“. Заключението касае само леките случаи на заболяването. Експертите „остават с надежда, че ефективността на ваксината срещу сериозни заболявания ще остане толкова висока, колкото е била за алфа-щама“, идентифициран за първи път във Великобритания през декември, добавя той. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: