Facebook и Google ще плащат за съдържание на австралийските медии

Facebook и Google ще плащат за съдържание на австралийските медии Снимка: https://pixabay.com/

Такъв ход се предприема за първи път в света, като целта е да се защити независимата журналистика

Днес Австралия финализира плановете си да накара Facebook Inc и Google да плащат на местните медии за новинарско съдържание, предава Reuters.

Оглавяващият хазната Джош Фриденберг заяви, че съгласно проектозаконите, които ще влязат в парламента тази седмица, технологичните гиганти трябва да договарят с местните издатели и електронни медии заплащането за съдържанието, което се появява на техните платформи. Ако не успеят да сключат сделка, арбитър, назначен от правителството, ще реши въпроса вместо тях. 

„Това е огромна реформа, първата в света, а светът наблюдава какво ще се случи тук в Австралия“, каза Фриденберг пред репортери в столицата Канбера и добави:

„Нашето законодателство ще ни помогне да се уверим, че правилата за дигиталния свят отразяват тези във физическия свят... и че в крайна сметка поддържаме медийния пейзаж“.

Законът идва след 3-годишно разглеждане на въпроса и консултации. В крайна сметка това се превърна в публичен скандал през август, когато американските компании предупредиха, че могат да прекратят предлагането на услугите си в Австралия. 

Днес управляващият директор на Facebook за Австралия Уил Ийстън заяви, че компанията ще преразгледа закона и „ще вземе участие в предстоящия парламентарен процес с цел създаване на работеща рамка, която да подкрепи австралийската новинарска екосистема“.

Представител на Google отказа коментар, заявявайки, че компанията все още не е видяла окончателен вариант на предложения закон. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: