В Германия легализират частично марихуаната

В Германия легализират частично марихуаната Снимка: dw.com

На жителите на Германия ще бъде разрешено да отглеждат марихуана у дома и да организират специални клубове за любителите на канабиса. Свободна продажба на наркотика обаче няма да има.

Партиите от управляващата коалиция в Германия се споразумяха за частична легализация на канабиса, съобщи Deutsche Welle. Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах (Karl Lauterbach) от Социалдемократическата партия на Германия и министърът на земеделието Джем Йоздемир (Cem Özdemir) от партията на "зелените" представиха в сряда, 12 април, проектите на два законопроекта, които вкарват притежанието на марихуана в легалната юрисдикция. 

В същото време, противно на предизборните обещания, свободната продажба на канабис в специални магазини няма да бъде разрешена.

Законопроектът предвижда разрешение за притежание на до 25 грама марихуана за лична консумация, както и отглеждане на до три храста от растението у дома. 

В момента притежаването на каквото и да е количество марихуана е престъпление, за разлика от консумацията, която е декриминализирана. 

Освен това в Германия трябва да се появят клубове на любителите на марихуаната, на които ще бъде позволено да отглеждат растения и да ги разпространяват сред своите членове (броят на членовете на клуба трябва да бъде ограничен до 500 човека).

Същевременно Лаутербах и Йоздемир признаха, че властите не виждат възможност да разрешат свободната продажба на канабис

Първият законопроект ще бъде представен на Бундестага за обсъждане още през април. Представители на опозиционния консервативен блок ХДС/ХСС вече разкритикуваха плановете на коалицията. Депутатът от бундестага и експерт от Християндемократическия съюз по въпросите на здравеопазването Тино Зорге (Tino Sorge) заяви, че коалицията смята да легализира наркотик, за опасността от който предупреждават психолози и лекари, работещи с тийнейджъри.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: