Правителството на Соломоновите острови се готви да забрани Facebook

Правителството на Соломоновите острови се готви да забрани Facebook Снимка: https://pixabay.com/

Кабинетът се съгласи да забрани Facebook на територията на Соломоновите острови

Смята се, че мярката е временна и че забраната на Facebook е внесена в кабинета от министър-председателя Манасех Согаваре и министъра на комуникациите Питър Шанел Аговака. 

Министър Аговака заявява пред Solomon Times Online (STO), че причината за тази временна забрана са спорните въпроси, повдигнати чрез Facebook. И добавя, че липсата на законодателство за "управляване на ползването на интернет" е обезпокоителна.
"Недопустим език по адрес на министри, на премиера, клевети, нападки, всичко това са поводи за безпокойство", казва Аговака.

„Използването на интернет в момента на Соломоновите острови трябва да бъде правилно регулирано, за да предпазим младите хора от вредно съдържание. В момента няма законодателство, което да урежда използването на интернет и дори малките деца могат да изтеглят вредни неща от интернет.”, казва Аговака. 

Аговака заявява, че медийните организации ще продължат да работят нормално, с изключение на затварянето на Facebook. 

Понастоящем повечето медийни организации използват Facebook като средство за разпространение на информация и сред обществеността. Кабинетът на министър-председателя също излъчва видео на живо чрез Facebook, за да достигне до по-широка публика. 

„Правителството все още води дискусии с операторите, за да разбере как може да се направи това. Операторите трябва да създадат защитна стена, която да блокира Facebook.”, казва Аговака. 

Очаква се, че забраната на Facebook ще повлияе силно на необходимите приходи за операторите. 

Към октомври 2020 г. NapoleonCat, инструмент за управление на социалните медии, казват, че на Соломоновите острови има 120 000 потребители на Facebook. Твърдят, че най-голямата потребителска група (45 000) са хората на възраст от 18 до 24 години. 

Facebook, най-голямата платформа за социални медии в света, има 2,4 милиарда потребители. Междувременно Соломоновите острови не са единствената държава в Тихия океан, която обмисля забрана за Facebook. През юли 2020 г. правителството на Самоа сериозно разглеждаше забраняването на Facebook на територията на странат. През 2018 г. правителството на Папуа Нова Гвинея се опита да забрани Facebook за един месец.
В момента само три държави в света са забранили Facebook. Това са Китай, Северна Корея и Иран. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: