Associated Press уволни журналиста, който обяви падналите в Полша ракети за руски

Associated Press уволни журналиста, който обяви падналите в Полша ракети за руски Снимка: next.gazeta.pl

За това съобщава изданието Daily Beast, цитирано масово от руските медии.

Позовавайки се на „високопоставен служител на американското разузнаване”, репортерът Джеймс ЛаПорта (JamesLaPorta)  съобщи, че "руски ракети са пресекли територията на Полша, убивайки двама души". Официално САЩ и Полша са склонни да приемат, че падането на ракетите е резултат от работата на украинската противовъздушна отбрана (ПВО).

Принципът на Associated Press (AP) е авторите им да посочват повече от един източник, в случаите, когато същият е анонимен.Изключения се приемат, само когато става дума за "авторитетно лице, което предоставя толкова подробна информация, че няма съмнение в нейната точност".

Daily Beast посочва, че въпросната публикация на AP "изплаши голяма част от света", тъй като световните новинарски емисии я цитираха. На следващия ден AP я свали от сайта си и публикува нова, в който се съобщава, че първоначалната информация е получена от „източник, чиито данни се оказаха неверни, а последващи данни показаха, че ракетите са произведени в Русия, но най-вероятно са изстреляни от Украйна“. 

Според Washington Post, Джеймс ЛаПорта е бил уволнен след вътрешна проверка, при която AP е установила "известно объркване и недоразумение", по време на публикуването на новината за ракетите. Причината е, че Джеймс ЛаПорта е оставил редакторите си с впечатлението, че ръководстото е одобрило източника му. Официално AP не коментира информацията за уволнението. 

Полският президент Анджей Дуда нарече падането на ракетите инцидент. Руското министерство на отбраната твърди, че този ден не е нанасяло удари по цели близо до украинско-полската граница. Украинските власти също отричат ​​да са замесени в инцидента. Според полски медии, полската прокуратура не възнамерява да допусне украински следователи в разследването на инцидента. 

Световните политически лидери се обединяват около позицията, че чиято и да е ракетата, тя не би нанесла удара срещу Полша, ако Русия не беше започнала агресията си в Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: